Direcția calitatea vieții personalului

Locotenent (rtr.)VASILE MIHAIL, 94 de ani
17.11.2017


 


 

Locotenent (rtr.)VASILE MIHAIL, 94 de ani
 vizitat pe 17.11.2017

Continuăm minunatele povești cu veterani de război.

Vi-l prezentăm astăzi pe domnul locotenent (rtr) Mihail Vasile. Este veteran de război iar pe 19 noiembrie va împlini 94 de ani. Domnul Vasile s-a născut în comuna Drăgoiești, jud. Ialomița.
În cadrul programului „Acasă la veterani”, domnul Nicolae Nasta, secretarul de stat pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, împreună cu reprezentanți ai Direcției calitatea vieții personalului, au vizitat un om extraordinar.
În 1944, veteranul nostru a fost încorporat fiind în ultimul contingent trimis la război. Avea atunci 21 de ani.
”După 3 luni de instrucție am plecat pe front, în mai 1944. Am făcut parte din Regimentul 6 ”Mihai Viteazul” regiment de gardă. Am participat la luptele care s-au dat la Băneasa, Otopeni. Ne-au așezat pe poziție, ne-au săpat niște gropi circulare, am intrat în ele și, la ordinul primit trăgeam cu pușca mitralieră fixată în direcția inamicului.
La câteva gropi distanță a fost aruncată o bombă și a nimicit un om. Am văzut multe astfel de scene dureroase, în care pierdeam camarazi apropiați.
Aici s-au dus lupte crâncene. La 20-30 m de mine a fost nimicit un camarad de-al meu, l-au nimerit în cap, în ochi, a fost îngrozitor.
A fost dezastruoasă pierderea camarazilor. Se ataca și aerian și terestru.
După nenorocirea cu bombardamentele de la 23 august am plecat pe front spre Cehoslovacia, Ungaria, Bratislava până la Brno până s-a terminat războiul în mai 1945”.
Locotenentul (rtr) Mihail Vasile continuă povestea lui descriind evenimente de parcă s-ar fi întâmplat ieri.
”Norocul meu în timpul cât am luptat în afara țării, a fost că noi trebuia să asigurăm ordinea și liniștea cetățenilor din țările respective și nu am mai folosit armele. În țările pe unde am trecut (Cehoslovacia, Ungaria) eram încartiruiți la cetățeni acasă, câte 3-4 soldați, în funcție de cât de mare era casa.
Ne-au primit foarte bine și chiar dacă aveam mâncarea asigurată de popota noastră, aceștia ne hrăneau, ne asigurau condiții decente de existență. Ei ne mulțumeau că-i ajutam.”
După terminarea războiului domnul Vasile a continuat stagiul militar încă un an, fiind repartizat la un Centru pentru invalizi, ca secretar.
După efectuarea stagiului militar a lucrat în comerț, la diferite magazine, printre care și Magazinul București și ROMARTA, iar după 35 de ani a ieșit la pensie.
De aproximativ un an de zile are probleme cu vederea, nu vede cu ochiul stâng, iar cu ochiul drept zărește doar conturul obiectelor și persoanelor.
Cu toate acestea s-a bucurat foarte mult când ne-a primit în vizită.
”Partea dureroasă acum este că nu mai văd, nu pot să mă uit la televizor, nu pot să scriu, să citesc.”
Familia ne-a mulțumit pentru vizită și pentru faptul că Ministerul Apărării Naționale se preocupă de soarta veteranilor de război.
Locotenentul (rtr) Mihail Vasile a fost decorat cu medalia “Crucea comemorativă a celui de-Al Doilea Război Mondial, 1941-1945”.

O societate integră și prosperă are nevoie de modele.
 La mulți ani, domnule locotenent!