Vizită la dl. mr. (rtr.) Constantin HERȚOIU - veteran de război

”Mă uit mereu pe hărți, să văd câte ape am trecut”

”La Stalingrad am fost luați prizonieri. Câți am mai scăpat, că rușii ne împușcau pe capete! Când s-au liniștit apele, au venit la noi niște cazaci. Ofițeri. Tineri, băieți tineri. Fusesem 98 de inși, mai rămăsesem 6.”

Cu ocazia împlinirii vârstei de 106 ani, reprezentanţi ai Direcției calitatea vieții personalului, Centrului Militar Judeţean Vâlcea, Garnizoanei Râmnicu Vâlcea și ai Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități - Filiala Vâlcea, am fost în vizită la domnul maior (rtr.) Constantin Herţoiu, dorind a ne arăta aprecierea și respectul pentru faptele sale pe câmpul de luptă, noi cei mai tineri pentru unul dintre cei mai vârstnici camarazi.
Ne-am bucurat să îl găsim înconjurat de familie și cu un zâmbet cald pe față. Distinsul veteran s-a născut la 28 februarie 1914 şi locuieşte de când se ştie în satul Câineni, judeţul Vâlcea, are 5 copii în viață, toţi la casele lor, este mândru de ei.
Pentru mulți ani, ne spune doamna Geta, nora, veteranul nu a putut vorbi fără lacrimi despre atrocităţile celui De-al Doilea Război Mondial.
”Mergeai pe drum și vedeai cum cade unul în stânga, altul în dreapta. Nu știai de unde vine glonțul. Mergeai liniștit și te pomeneai cu cracii în sus. N-aveai ce face, mergeai înainte, până cădeai și tu. Eu am scăpat pentru că așa a vrut Dumnezeu. Toate-s de la Dumnezeu. Nu a fost știință, nu a fost vorba de antrenament. Dacă eu și cu dumneata mergem împreună cu armele în mâini și tu te pomenești cu glonțul în cap, ce știință să fie asta?!”
 
Pentru nea Costică, Al Doilea Război Mondial s-a terminat abia în 1948. S-a luptat cu ruşii doi ani pe front şi, apoi, încă cinci, cu foamea, în lagăr.
”Într-o noapte în lagăr, era de Împăratul Constantin, de ziua mea, am visat că am mâncat și-am băut încontinuu. Când m-am trezit dimineață, eram topit de foame”.

Vă încurajăm să citiți frânturi din povestea acestui brav veteran pe site:
http://presamil.ro/pana-n-iad-si-inapoi/?fbclid=IwAR0I9rR7_lrynqatV70lgG-01je9t49WuJb1cSjdSDIrDO-hsrbuXKBDZGY

Text: Mr. Diana Iuga
Foto: Plt.adj.Nae Răzvan
Facebook Geta Herțoiu

**
Acest proiect de suflet beneficiază de sprijinul Fornetti Románia, Luna Solai, Magiun de prune Topoloveni,  S.C. Jidvei, Cofetăria Piticot și S.C. Display Total Grup SRL.
Datele personale și fotografiile au fost postate cu acordul domnului mr. (rtr.) Constantin Herțoiu.
Surse:
http://presamil.ro
https://oamenidepoveste.ro
#DCVP
#VeteraniiArmateiRomâniei
#mapn #ArmataRomâniei     

Top