Direcția calitatea vieții personalului

Lansare album „100 de ani de viață, 100 de ani de istorie”
30.10.2018


Marți 30 octombrie 2018, în Sala de Marmură a Palatului Cercului Militar Național, în cadrul manifestărilor prilejuite de sărbătorirea a 25 de ani de la înființarea Direcției informare și relații publice (DIRP), a avut loc lansarea Albumului „100 de ani de viață, 100 de ani de istorie”, lucrare realizată de colectivul Direcției calitatea vieții personalului în colaborare cu DIRP.
          La eveniment au participat, alături de ministrul apărării naționale, domnul Mihai Fifor, șefi ai categoriilor de forțe și ai structurilor centrale din M.Ap.N., mass-media și numeroși invitați.
          Prin acest Album, Armata Română face cunoscute crâmpeie din viața unor bravi ostași români care au împlinit sau vor împlini în anul 2018, vârsta de 100 de ani, pentru  a-i cunoaște, a le asculta poveștile și pentru a învăța din experiența acestora de un centenar trăit cu decență, demnitate și responsabilitate.
          Cu ocazia sărbătoririi CENTENARUL MARII UNIRI cinstim atât dragostea de ţară, cât și jertfa şi sacrificiul celor care au cunoscut cele mai devastatoare şi violente încleştări militare din istoria omenirii, acestea fiind Primul și al Doilea Război Mondial. Armata României a plătit de fiecare dată un preţ greu în numele generaţiilor viitoare. Vom păstra mereu vie amintirea sacrificiului de sânge al eroilor noştri care, pe parcursul istoriei, au făcut posibil visul Marii Uniri, devenit realitate la 1 Decembrie 1918.
          Veteranii de război sunt cei care s-au întors de pe front la casele lor, cu durerea în suflet a pierderii camaradului, cu adânci răni fizice și psihice, spre a fi dovada vie a jertfelor acestui neam greu încercat. Acești  bravi ostași ne-au învățat că dragostea de țară nu se măsoară în cuvinte, ci în fapte.
          Poveștile lor de viață sunt evenimente istorice importante la care veteranii de război din albumul „100 de ani de viață, 100 de ani de istorie” au participat.
          Nimic nu este mai incitant decât însăși relatările făcute chiar de către cei care au luptat pe front.
          Poate, cei 100 de ani le-au încețoșat vederea și le-au îngreunat mersul însă, după ce veți citi poveștile lor, vă veți da seama că nimic nu pare să-i fi întunecat veteranului de război gândirea și simțul umorului.  
          În cuprinsul Albumului regăsim relatări pline de haz:
         „Fac gimnastică zilnic, altfel nu pot să merg. Dar toată viaţa mea, am muncit pământul, am băut vin şi rachiu din când în când, iar când voi muri... mort o să fiu!“- veteran de război Ștefan RÎȘNIȚĂ.
           „Eu aveam 21 de ani. Pentru mine războiul a fost o distracție. Stăteam întins și mă uitam pe cer să văd ce avion o să mai cadă” -  veteran de război cpt. (rtr.) Ștefan NICA.
           „Nu știu cum de femeile nu se plictisesc niciodată să gătească pentru că eu unul m-am săturat” - veteran de război col. (rtr.)  Nicolae IONESCU .
          Când stai să le asculți poveștile de viață trăiești, alături de ei, situațiile limită, cumpenele în care curajul și frica morții iminente se amestecau cu speranța că mâine va mai fi o zi.
          Au fost mulţi şi au rămas puţini. Prin realizarea acestui Album, colectivul Direcției calitatea vieții personalului, dorește să aducă un pios omagiu celor care au dobândit prin sacrificiu şi eroism pe câmpul de luptă titlul de veteran de război, jertfindu-se pentru ţară şi neam, asigurând o patrie liberă şi independentă, numită România.
          În acest an al Centenarului Marii Uniri, apreciem că veteranii de război sunt icoana vie a faptelor de arme ale oştirii noastre. Tuturor veteranilor de război şi văduvelor de război le dorim sănătate, împlinirea tuturor dorinţelor și viață lungă.
 
*******
Structuri implicate în activitatea de documentare pentru realizarea Albumului:
Trustul de presă al M.Ap.N.;
Centrele militare zonale, județene și de sector;
Comandamentul logistic întrunit;
Mari unități și unități din cadrul statelor majore ale categoriilor de forțe.
 
*******
          În urma celui de-Al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morţi, răniţi, invalizi, dispăruţi și prizonieri de război (circa 92.000 de militari au plătit cu viața zbuciumul acelor vremuri tulburi). În prezent, mai sunt în viaţă aproximativ 7.200 de veterani de război.
  
Foto: Valentin Ciobârcă
Text: DCVP