Generalul-maior (rtr.) Ion Dobran împlinește 100 de ani

"... Privindu-vă pe dumneavoastră, ne-a fost dat să înțelegem puritatea sentimentului de patriotism, care nu implică răutate sau dorință de a ucide... ci doar dragoste: "Nu să omorăm, ci să doborâm. Știam că acasă mai asteaptă o nevastă, copii, o familie.", spuneați dumneavoastră referitor la confruntările împotriva inamicilor care amenințau integritatea națiunii noastre pe timp de război.”

Fragment din scrisoarea elevilor Colegiului Național Militar "Tudor Vladimirescu" din Craiova pentru domnul general Ion Dobran, care împlinește astăzi 100 de ani. 

Astăzi este despre el și...astăzi este despre noi, despre cum își arată românii respectul pentru eroii cărora le datorăm ”acasă”. 

La mulți ani! Prețuire și respect! 


 

Veteran aviator, erou al celui de-al doilea război mondial, generalul - maior Ion Dobran - singurul pilot în viață din Grupul 9 Vânătoare ai cărui piloţi au scris multe pagini glorioase în istoria aviaţiei militare - a devenit un simbol, model de onoare şi demnitate militară, sursă de admiraţie şi respect pentru tinerele generaţii.

Absolvent al Şcolii Militare de Ofiţeri de Aviaţie, promoţia 1941, generalul Dobran a luptat împotriva sovieticilor pe frontul de est, împotriva americanilor în timpul bombardamentelor din 1944 şi împotriva germanilor după 23 august 1944, îndeplinind misiuni inclusiv în ultima zi a războiului, 9 mai 1945.

Activitatea sa pe front însumează 340 de misiuni de război, 74 lupte aeriene, 11 victorii aeriene şi un avion distrus la sol. A fost doborât de trei ori, scăpând cu viaţă fără răni grave.
 sursa: www.mapn.ro
 
Top