Direcția calitatea vieții personalului

Veterani de război decorați de Președintele Slovaciei
10.05.2019


”Cinste și onoare eroilor armatei române căzuți pentru eliberarea patriei noastre de sub jugul fascist”
 

Cu prilejul împlinirii a 74 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, conflagrație care a marcat semnificativ istoria contemporană prin schimbările geopolitice, culturale și economice pe care le-a produs, o delegație condusă de domnul Nicolae Nasta, secretar de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, a participat miercuri, 8 mai 2019, la Ceremonia de comemorare a Zilei Victoriei, organizată în orașul Zvolen, Slovacia.

La Zvolen se află cel mai mare cimitir militar de război, românesc, din străinătate. Pe lângă acesta, în toată țara sunt ridicate alte 14 monumente în cinstea soldaților români, care au participat pe front în luptele din 1944-1945.

Ceremonia a reprezentat un semn de recunoștință pentru sacrificiul militarilor români căzuți în campania din Cehoslovacia. Oficial, numărul militarilor români căzuți la datorie în acele lupte este de 15.077.

Ambasadorul României în Slovacia - Excelența Sa, doamna Steluța Arhire, atașatul român al apărării la Viena - colonel inginer Iulian Soare și delegația română, au depus o coroană de flori la Cimitirul Militar al Armatei Române.

La finalul ceremoniei, Excelența Sa, domnul Andrej Kiska, președintele Slovaciei, a acordat decorații veteranilor de război care au luptat pe teritoriul acestei țări. 

Dintre cei 7 luptători decorați, 3 au fost români:
- Gl. lt.(rtr) Leru Octavian - primvicepreședinte al Asociației Naționale a Veteranilor de război (ANVR) și președinte al Filialei ANVR sector 2 București;

Gl. lt.(rtr) Leru Octavian (98 ani) a absolvit Școala militară de ofițeri de artilerie în iulie 1943, în plin război și a participat pe front cu Regimentul 4 Artilerie Grea.

Îndemnul lui pentru tinerii care reprezintă viitorul României: 
„Învățați și învățați. În viață să faceți ce vă place. Să alegeți meseria pe care o doriți și să munciți. Altfel este rău și pentru voi și, mai ales, pentru cei cu care lucrați.”


- Gl. mr.(rtr) Ispas Constantin - președinte al Filialei ANVR Gorj;

Gl. mr.(rtr) Ispas Constantin (94 ani), profesor universitar și un foarte apreciat istoric, a participat pe front cu militarii Regimentului de gardă, compania de cercetare. După război a urmat Facultatea de arme întrunite, apoi cursul post-academic de Cibernetică și cursul postuniversitar de management consulting.

Gânduri la apus de viață:
„La anii mei, cursa vieții se consideră că se apropie de sfârșit. Am cunoscut bine viața umană, am văzut multe. Sunt convins că nimic nu ne face mai necesari în viața umană ca dragostea și respectul pentru semenii noștri”


- Gl. bg. (rtr) Lungu Marin - membru în Biroul Executiv al ANVR București.

Gl. bg.(rtr) Lungu Marin (83 ani) este cel mai tânăr combatant din cel de-Al Doilea Război Mondial.

„Am plecat la război copil de trupă, aveam 7 ani. Tatăl, bunicii, toţi bărbaţii din familia mea s-au întors acasă de pe front fără mâini, fără picioare. Pe vremea aceea trăiam cu inconştienţa copilului. Aveam mereu un cleşte la mine, cu care tăiam sârma ghimpată, să trec pe frontul nemţilor.”

 

Cimitirul Militar Român a fost organizat între anii 1950-1953. Sunt înhumați aici 11.500 de eroi ai armatei române căzuți în luptele pentru eliberarea teritoriului slovac. În centrul cimitirului este ridicat un mausoleu cu următorul înscris:
”Cinste și onoare eroilor armatei române căzuți pentru eliberarea patriei noastre de sub jugul fascist”.

Orașul Zvolen a fost eliberat la 9 martie 1945 de trupele armatelor a 4-a română și a 40 sovietică. Pentru eliberarea zonei care cuprinde orașul Zvolen au căzut în lupte 2231 militari români, conform hotărârii guvernelor român și slovac.

 

Distinșii veterani de război mulțumesc, în mod special, echipajului aeronavei Spartan C27J de la Baza 90 Transport Aerian.

Pe această cale mulțumim și domnului Cdor. Emil Tecuceanu, locțiitorul Comandantului Bazei 90 Transport Aerian.

„Sunteți adevărați profesioniști. 
Ne-ați adus în siguranță acasă și ați făcut să avem o călătorie plăcută!”

 

 

Text: Cpt. Diana Iuga
Foto: Valentin Ciobârcă