Direcția calitatea vieții personalului

Vizită la doamna Tatiana POPA - văduvă de veteran de război
19.08.2019


„Când povestea despre front, soțului meu îi dădeau tot timpul lacrimile”.
 
          Cu ocazia sărbătoririi zilei de naștere, doamna Tatiana POPA, văduvă de  veteran  de război, a fost vizitată astăzi, de reprezentanți ai Direcției calitatea vieții personalului,  în cadrul programului „Acasă la Veterani”.
 
          Doamna Tatiana s-a născut în localitatea Tighina, din Basarabia, pe data de 18.08.1931, într-o familie cu 3 fete, dânsa fiind cea mai mică. În 1940 au primit ordin de evacuare din localitate, dar mama acesteia s-a împotrivit acestei măsuri și nu au mai plecat. După 3 luni, tatăl doamnei Tatiana, învățător și primar la acea dată, a fost arestat, alături de ceilalți intelectuali ai localității. Familia nu a știut nimic de dânsul, de-abia după terminarea războiului au aflat că a fost ucis și îngropat într-o groapă comună.
          „Mama a fost nevoită să plece cu noi, să ne refugiem în România. Am primit ordin  de repartiție în localitatea Plenița din Oltenia, dar nu am rămas acolo, ci ne-am mutat în Râmnicu Vâlcea, unde se afla un văr  de-al mamei.
          În Râmnicu Vâlcea l-am cunoscut pe soțul meu Constantin, cu care m-am căsătorit în anul 1948. S-a născut în Găești, în anul 1921 și a participat pe front în perioada 1944-1945, ajungând cu regimentul până în munții Tatra din Cehoslovacia. A luptat în linia I, în tranșee,cunoscând astfel toate ororile războiului. A fost rănit la umăr, dar nu foarte grav. Mereu îmi  povestea despre tot ce a trăit pe front, a fost marcat pentru toată viața de acele momente. Mulțumită lui Dumnezeu a scăpat cu viață.
          După război a urmat cursurile Școlii de Ofițeri de la Sibiu, fiind repartizat la Regimentul de Gardă din București.
          Din ziarul Glasul Armatei am aflat că soțiilor de militari li se dă posibilitatea să urmeze diferite cursuri pentru a se angaja. Astfel, am urmat un curs de dactilografie și secretariat, reușind să mă angajez la Marele Stat Major din Ministerul Apărării Naționale, de unde am ieșit la pensie în anul 1986.
          Soțul meu a fost un om deosebit și dedicat  profesiei sale, dar din cauza problemelor sănătate survenite încă din perioada de pe front, acesta a decedat la vârsta de 64 de ani.
          A fost înmormântat cu onoruri militare, conform gradului de locotenent-colonel, la Cimitirul Ghencea, având expuse cele 7 decorații primite în toată cariera de militar”, ne relatează cu emoție distinsa văduvă de veteran de război.
          Acum la cei 88 de ani, doamna Tatiana, se bucură de atenția și sprijinul nepoatei Adina, precum și de grija personalului din așezământul destinat persoanelor vârstnice, unde locuiește în prezent. Aici își ocupă timpul liber citind, rezolvând rebusuri și integrame sau împletind cu multă migală diverse articole de îmbrăcat.
          Vizita noastră a emoționat-o profund pe doamna Tatiana, mulțumindu-ne pentru atenția pe care o acordăm distinșilor veterani de război, precum și doamnelor văduve de veterani de război.
          Îi transmitem un călduros La Mulți Ani cu sănătate și numai bucurii!
 
         
 
 
Text: Mirela Florian
Foto: DCVP
Datele personale și fotografiile au fost postate cu acordul doamnei Tatiana POPA