Direcția calitatea vieții personalului

Vizită la dna. Elena NEAMȚU - văduvă de veteran de război
27.08.2020


Doamna Elena Neamțu, văduvă de veteran de război, în vârstă de 93 de ani, a fost vizitată de către reprezentanți ai Direcției calitatea vieții personalului, în cadrul proiectului „Acasă la Veterani”.
 
Ne-a întâmpinat din prispa casei bătrânești, situată într-un peisaj mirific, în satul Mamu, comuna Mădulari, jud. Vâlcea. Doamna Elena, ne relatează cu emoție câteva crâmpeie din viața dânsei și a soțului, Neamțu Victor, veteran de război, care a trecut la cele veșnice la 76 de ani. Distinsul veteran s-a născut pe 24 noiembrie 1916, într-o familie de agricultori cu 5 copii. A urmat cursurile școlii primare în comuna Mădulari. Ulterior, a absolvit o școală de tâmplărie, lucrând ca tâmplar până la începerea războiului. A participat pe front în perioada 1941-1944, în Rusia, la Odessa, având funcția de curier pe motocicletă.
 
„După 23 august 1944, pe când efectua o misiune cu motocicleta, rușii l-au reperat și-au tras înspre el, acesta căzând în groapa făcută de un obuzier. În timpul căzăturii, clavicula de la un umăr i-a fost dislocată. A fost spitalizat, iar după vindecare s-a întors din nou pe front. La un moment dat a fost luat prizonier la ruși, dar a reușit să scape printr-o minune. În timp ce mergeau încolonați către Sevastopol, acesta a sărit într-un morman de zăpadă de pe marginea drumului și, ningând puternic, a fost acoperit de tot de zăpadă. Nu l-a văzut nimeni și așa a putut să scape. Ceilalți care erau văzuți erau împușcați pe loc. După ce a evadat, distinsul veteran a mai rămas ani buni în Rusia. A învățat și limba rusă, s-a angajat acolo, iar după 3-4 ani s-a întors acasă. Întrucât cei de acasă nu mai știau nimic de el în această perioadă, a fost declarat dispărut, făcându-i-se pomeni după obiceiurile locului”, ne povestește fiul doamnei Elena.
 
După război și-a continuat activitatea ca tâmplar, apoi a fost ales primar al comunei, activând timp de 14 ani. Ulterior s-a angajat la Cooperativa de Consum, apoi la Întreprinderea Agricolă de Stat, de unde a ieșit la pensie. Cu acest prilej, echipa noastră a imortalizat și Monumentul ridicat în cinstea eroilor comunei căzuți în cele două războaie mondiale.
Cu doamna Elena s-a căsătorit după război, având o căsnicie frumoasă, în urma căreia au rezultat trei copii. Distinsa văduvă de veteran ne-a mulțumit pentru vizita efectuată și ne-a transmis urări de sănătate și succes pe plan profesional. Îi transmitem și noi pe această cale multă sănătate și bucurii alături de copiii și strănepoții acesteia.
 
Acest proiect de suflet beneficiază de sprijinul Fornetti Románia, Luna Solai, Magiun de prune Topoloveni, S.C. Jidvei, Cofetăria Piticot și S.C. Display Total Grup SRL, Maspex România SRL
 
Text: Florian Mirela
Foto: Colonel Măndică Cosmin
 
Datele personale și fotografiile au fost postate cu acordul doamnei Elena Neamțu
 
#mapn#ArmataRomâniei#dcvp