Direcția calitatea vieții personalului

Vizită la domnul col. (rtr.) Erast-Leandru CIHOVSCHI-LEONAS - veteran de război, 95 ani
27.11.2019


Ieri a avut loc o întâlnire emoționantă între doua generații de veterani, organizată de Direcția calitatea vieții personalului, cu prilejul aniversării domnului colonel în retragere Erast-Leandru CIHOVSCHI-LEONAS, veteran de război, la împlinirea vârstei de 95 de ani. 
 
La această vizită au participat doi membri ai echipei Invictus România, plutonier major Marius Taifas și locotenent Florin Oprea, veterani din teatrele de operații, care vor participa la  a cincea ediție a Jocurilor  Invictus „Invictus Games Haga 2020”.
 
Distinsul veteran s-a născut în localitatea Vișnița, lângă Cernăuți, pe data de 27 noiembrie 1924, într-o familie de intelectuali, moștenind de la tatăl său dragostea pentru istorie.
 
„Părinții mei originari din Vatra Dornei au fost transferați cu serviciul în localitatea Vișnița, la un liceu, unde tata a primit un post ca profesor de istorie și mama ca învățătoare.
Grija pentru învățătură a fost moștenită din tată în fiu.
 
Bunicul meu, inspector școlar de meserie, i-a zis tatălui, care se afla pe front, în Primul Război Mondial, să-și ia câteva zile permisie și nu cumva să nu se prezinte la examenul de bacalaureat care se susținea în Viena”, ne spune domnul Cihovschi.
 
În anul 1940, familia a fost evacuată la Vatra Dornei iar, în anul 1944, la Timișoara, fiind nevoiți să-și lase tot și să plece doar cu câteva lucruri.
 
„ Au încărcat căruța și au plecat spre sudul Bucovinei. La un moment dat, fiind prea plină căruța, au mai aruncat din bagaje, printre care se afla și o icoană. Dându-și seama că au pierdut icoana, după ce parcuseseră mai mulți kilometri, s-au întors ca s-o recupereze. Astăzi se află pe un perete în camera fetei, amintindu-ne cu emoție de credința puternică și speranța că o să îi ajute Dumnezeu”, relatează doamna Florica, soția domnului Erast-Leandru.
 
„ Încă de la vârsta de 9 ani eram pasionat de istorie, citind tot ce îmi cădea în mână. Tatăl meu fiind profesor de istorie aducea acasă multe materiale de istorie, astfel că, în câțiva ani, știam deja toate regimentele din România și garnizoanele unde erau dislocate. Am urmat  cursurile Liceului Militar din Timișoara, în perioada 1936-1944. La 23 august 1944 am fost repartizat la Școala Militară de Ofițeri de Infanterie din București, unde am intrat fără examen, întrucât absolvisem liceul militar. Am făcut parte dintr-un detașament, împreună cu două batalioane de vânători de munte, dislocate în Transilvania (Miercurea-Ciuc, Sighișoara și Brașov), luând parte la acțiunea de eliberare a patriei mamă de ultimele trupe germane, care se retrăgeau spre Vest. Eram puțini la număr, în jur de 40-50 de oameni, reușind să eliberăm trecătorile din zona Moeciu-Bran.
 
După retragerea trupelor germane, mi-am continuat studiile la Școala Militară de Infanterie București, pe care am absolvit-o în anul 1946, cu gradul de sublocotenent. Am fost repartizat la Regimentul 1 Dorobanți Craiova și apoi, după 3 luni, la Regimentul 9 Grăniceri Orșova.
 
Dar în anul 1948 am fost trecut în rezervă, din cauza schimbărilor politice și atunci m-am înscris la Facultatea de drept, pe care am absolvit-o în 1951.
 
Am fost consilier în  cadrul Ministerului Agriculturii, unde am lucrat până în anul 1990, când am ieșit la pensie. Totuși, nu m-am oprit aici și am continuat să lucrez tot cu program normal, pe la diferite instituții, până la vârsta de 82 de ani”, ne relatează distinsul veteran.
 
Pe soție a cunoscut-o la „coadă la măsline”, spune amuzat domnul Cihovschi. Au o căsnicie frumoasă ce durează de 50 de ani. Acum se mândresc cu o fată, Cristina, farmacistă de profesie.
 
Vizita noastră la bucurat foarte mult pe distinsul veteran, fiind impresionat de atenția acordată veteranilor de război de către reprezentanții Ministerului Apărării Naționale și ne-a urat succes în acțiunile noastre viitoare.
 
 Datele personale și fotografiile au fost postate cu acordul domnului col.(rtr.) Erast-Leandru CIHOVSCHI-LEONAS.
 
Text, foto: Mirela Florian