Direcția calitatea vieții personalului

Sublocotenent (rtr.) PETRE STEAN, 94 ani
22.11.2017


 
Sublocotenent (rtr.) PETRE STEAN, 94 ani
vizitat pe 22.11.2017


 
Proiectul ”Acasă la veterani” derulat de Ministerul Apărării Naționale, prin Direcția calitatea vieții personalului, a continuat ieri, prin vizitarea domnului Petre Stean, veteran de război, în vârstă de 94 de ani.
Domnul Stean locuiește cu soția într-un apartament modest, se deplasează cu ajutorul cadrului și a fost operat acum 12 ani de cancer la colon.
Cu toate acestea nu și-a pierdut optimistul și bucuria de a trăi. A fost vădit emoționat atunci când ne-a văzut, zâmbind tot timpul și povestindu-ne doar lucruri frumoase, fără nici o urmă de regret.
Despre război nu a vrut să vorbească prea mult, sunt amintiri dureroase pentru domnul Stean. Ar vrea să țină minte doar lucrurile bune. Ce-a fost a fost.
A participat pe front cu Regimentul 4 Moto, ca pușcaș, arma Infanterie, în perioada 20 mai 1944-15 iulie 1945, în București și pe Valea Prahovei, Băicoi, Ploiești.
După război a continuat stagiul militar la Cercul Teritorial București, ca furier la comandant, cu gradul de sergent, până în luna mai 1946.
În urma celor 7 ordine generale de avansare, dl. Stean a ajuns acum la gradul de sublocotenent în retragere.
Este decorat cu Medalia Crucea comemorativă a celui de-Al Doilea Război Mondial, 1941-1945”.
În viața civilă a lucrat la Ministerul Chimiei, ca tehnician de unde a și ieșit la pensie.
Din prima căsătorie are un băiat.
Doamna Constanța, care îi este alături de 52 de ani, este o doamnă cochetă și harnică. Încă își face singură cumpărăturile, gătește pentru ea și soțul ei, deși are 86 de ani. Face parte dintr-o familie de patru fete, toate cu studii superioare. A lucrat ca economist, responsabil pentru detergenți și vopsele Azuru.
Cât timp am stat în vizită, domnul Petre a zâmbit.
Chiar dacă nu a mai ieșit din casă de doi ani de zile și poartă aparat auditiv care nu a mai fost reglat de mult timp, totuși, nu se plânge de nimic.

Are pe chip o strălucire aparte!
***
Programul„Acasă la veterani” este un program de vizite la domiciliul veteranilor de război, în mod deosebit la cei care nu mai au familie, care sunt singuri, de regulă în ziua împlinirii unor vârste (peste 90 de ani).