Direcția calitatea vieții personalului

Vizită la veterana de razboi Elena CHIRA
18.04.2020


Merită să lupți pentru comunitate!
 
Continuăm programul nostru de suflet „Acasă la Veterani” cu ultima vizită înainte de Sfintele  Sărbători Pascale.  Vă transmitem tuturor cele mai alese gânduri de sănătate, liniște sufletească si împliniri!
 
Doamna Elena CHIRA este veteran de război, purtând cu zâmbetul pe buze, experiența celor  99 de ani.
În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a lucrat la Spitalul de Urgență Mina Minovici ca soră medicală în cadrul secției de chirurgie.
„Mi-a plăcut mult medicina, dar provenind dintr-o familie simplă de la țară, posibilitățile au fost limitate, neputând să ajung medic. Mergeam cu salvările adunând răniții și acordându-le primul ajutor. Am văzut multe. De la picioare și brațe rupte, până la mutilări ce nu pot fi explicate în cuvinte.
Noi nu făceam diferențe între români și străini.
Cel mai traumatizant moment, pe care l-am trăit, a fost acela când am scăpat împreună cu o colegă, farmacistă, din bombardamentul asupra spitalului. Dumnezeu a avut grijă de mine. Săraca, a supraviețuit bombardamentului, dar a murit câțiva ani mai târziu. Mă găseam la parter când nemții, în retragere, au început să bombardeze spitalul. Duduia pământul. Administratorul spitalului ne-a trimis pe toți să ne ascundem în subsol. Am fost scoasă de sub dărâmături după mai bine de câteva ore, cu arsuri pe față, picioare și brațe. Arsuri de gradul I, II și III. Mulți și-au găsit aici sfârșitul. Au trebuit să sape după mine că să mă poată scoate. Am fost internată la Spitalul Bucur aproximativ o lună, timp în care am suportat niște dureri inimaginabile. Eram toată roșie, o carne vie. Tata a primit o telegramă cum că aș fi murit. A venit într-o fugă la București. Când m-a văzut cum arăt i s-a făcut rău. M-a luat acasă unde am stat aproape două luni.”
 
După război, doamna Chira și-a continuat activitatea la Spitalul Floreasca de unde, în anul 1977, a ieșit la pensie. Se poate mândri cu două fete ce și-au ales profesia de inginer și 3 nepoți.
 
Doamna Elena, vă mulțumim pentru o viață dedicată slujirii semenilor și sperăm să sărbătorim împreună  100 de ani în decembrie 2020.
Text/Fotografii: Direcția calitatea vieții personalului
 
#ApărămVeteranii #AcasăLaVeterani #VeteraniDeRazboi