Direcția calitatea vieții personalului

Locotenent (rtr.) DUMITRU IORDACHE, 105 ani
18.01.2018


 
Locotenent (rtr.) DUMITRU IORDACHE, 105 ani
vizitat pe data de 18.01.2018
 
”Să fii militar era o mândrie! Să-ți aperi țara, cea mai mare onoare”.

Se cuvine să dăm cinstire celor care în cel de-Al Doilea Război Mondial au îndurat greutățile campaniilor din Est și din Vest și au avut zile pentru a se întoarce acasă, fiecare purtând în trup sau suflet răni grele, mai ales după ce lumea pe care o știau “s-a dus pe pustii sub ofensiva Armatei Roșii”.
Astăzi în cadrul programului ”Acasă la veterani”, reprezentanți ai Direcției calitatea vieții personalului, au făcut o vizită, primită cu multă căldură și amabilitate de membrii familiei Iordache, la un distins veteran de război, ajuns la venerabila vârstă de 105 ani.
Locotenentul (rtr) Dumitru Iordache s-a născut pe 02 octombrie 1912, scăpând de ororile războiului de pe frontul din Est pentru că timp de aproximativ 2 ani a fost comandant de pluton branduri (aruncătoare Brandt) în Crimeea.
A făcut parte din Regimentul 23 Infanterie în perioada aprilie 1943 – februarie 1944, având gradul de sergent major.
”Să fii militar era o mândrie! Să-ți aperi țara, cea mai mare onoare”- spune cu greutate, dar și cu mândrie veteranul nostru. Este credința ce l-a călăuzit întreaga perioadă a războiului și l-a făcut să treacă mai ușor peste greutăți. ”Să nu uităm”, este îndemnul celor care au luptat pentru țara noastră și care au supraviețuit frontului și apoi epurărilor comuniste.
Pentru faptele de arme săvârșite în perioada războiului a fost decorat cu medalia ”Bărbăție și Credință”, precum și cu medalia ”Crucea Comemorativă a celui de-Al Doilea Război Mondial, 1941-1945”.
După război, având o soră ce deținea în acele vremuri un restaurant, aceasta l-a ajutat să-și câștige existența, punându-l să se ocupe cu aprovizionarea. Întreaga sa activitate s-a desfășurat în domeniul comerțului, lucrând până la vârsta de 75 de ani.
Astăzi domnul Dumitru Iordache are grave probleme de sănătate. Din cauza vârstei înaintate are probleme de auz și vedere, dar încă se poate deplasa fără ajutor. În urmă cu 10 ani a fost operat fără succes la un ochi de glaucom. De atunci are probleme cu ochii, afecțiune ce s-a agravat în timp cauzând și scăderea vederii la celălalt ochi.
Îl ajută mult strănepotul dânsului, domnul Șpelter Ion, ajuns și dumnealui la vârsta de 74 ani. Domnia sa ne-a spus că până la vârsta de 97 de ani venerabilul veteran își făcea singur curățenie în curte, fiind o persoană care toată viața a fost activă. Singurul regret al domnului Iordache este că nu a avut copii.
Secretul longevității domnului Iordache, ajuns la 105 ani?
”O viață cumpătată, fără a face excese, echilibrat din toate punctele de vedere”.
Locotenentul (rtr) Dumitru Iordache s-a bucurat mult la sosirea hainei militare în casa lui, iar familia ne-a asigurat că am reușit să-i aducem un strop de fericire în sufletul său obosit.
„Acasă la veterani” este un program de vizite la domiciliul veteranilor de război, în mod deosebit la cei care nu mai au familie, care sunt singuri, de regulă în ziua împlinirii unor vârste (peste 90 de ani).
În urma celui de-Al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morţi, răniţi, dispăruţi, prizonieri, răniţi şi invalizi (circa 92.000 de militari decedaţi). În prezent, mai sunt în viaţă aproximativ 9.000 de veterani de război, circa 280 de văduve de război şi în jur de 66.000 de văduve de veterani de război.