Vizită la dl. cpt. (rtr.) Chiprian Făuraș - veteran de război - cu ocazia împlinirii vârstei de 100 de ani - 01.03.2021

Domnul cpt.(rtr.) Făuraș Chiprian, veteran de război, a fost vizitat astăzi, de o echipă a Direcției calitatea vieții personalului, cu ocazia aniversării a 100 de ani, în cadrul programului ,,Acasă la Veterani”.

Distinsul veteran s-a născut la 01.03.1921, în satul Borisovkca, județul Ismail - Basarabia, într-o familie numeroasă, „fiind 14 la masă”. Serviciul militar l-a efectuat începând cu anul 1939 ca elev la Școala de Aviație Pipera - Baza Aeriană 9 București, până la terminarea războiului, fiind încadrat pe funcția de șofer în cadrul Companiei 3 Auto.

„Din 15.09.1942 timp de o lună am fost în Caucaz și apoi la Stalingrad, până la 24.12.1942. Pe o vreme câinoasă, am ajuns la Kamensk, iar un căpitan nu mi-a dat voie să plec în țară. După câteva zile de stat în unitatea de aviație de pe aerodrom, comandorul Bici Constantinescu, mi-a spus că pot merge cu el în țară”. Emoția îl cuprinde pe domnul Făuraș Chiprian la amintirea numelui acestui comandor, așteptând câteva secunde să-și poată relua povestea.
        
„Întrucât avionului cu care trebuiau să plec în țară i-a luat foc un motor, am plecat cu un avion de bombardament, ajungând după 3 ore și 40 de minute pe Aerodromul Militar din București. Am fost al 11-lea avion la aterizare și am fost îmbarcați în autobuze și trimiși la localitățile de domiciliu”.

Pentru faptele sale de vitejie a fost decorat cu Medalia Serviciul Credincios cu spade, clasa a III-a. După terminarea războiului și-a continuat meseria de șofer și instructor la ITB, ulterior lucrând la Ministerul de Finanțe până la vârsta de pensionare. Bravul veteran de război ne-a impresionat prin spiritul său încă tânăr și mintea sclipitoare. Este înconjurat cu multă dragoste de frumoasa sa familie, care ne-a primit cu drag și cu promisiunea că ne vom revedea și la anul.
 
La mulți ani!
 
Îi dorim multă sănătate și bucurii alături de cei dragi!
Cinste și onoare veteranilor de război!
 
Acest proiect de suflet beneficiază de sprijinul Fornetti Románia, Luna Solai, Magiun de prune Topoloveni, S.C. Jidvei, Cofetăria Piticot și S.C. Display Total Grup SRL.
 
Text/FOTO: plt.adj. Răzvan NAE

Top