Direcția calitatea vieții personalului

Vizită la dl. lt.(rtr.) Gheorghe VOICULESCU - veteran de război
11.10.2018


  
„Aș vrea să mai trăiesc din nou tinerețea voastră, sunteți niște oameni plăcuți!”
           LA MULȚI ANI domnului lt.(rtr.) Gheorghe VOICULESCU-veteran de război, la împlinirea venerabilei vârste de 105 ani.
           Reprezentanții Direcției calitatea vieții personalului au avut prilejul și bucuria să-l felicite pe bătrânul ostaș în această zi aniversară, în cadrul programului „Acasă la Veterani”.
          Am fost plăcuți impresionați de vivacitatea și memoria deosebită a domnului Voiculescu, ascultând cu mare interes câteva crâmpeie din viața acestuia de pe front și din viața de zi cu zi.
 
          Venerabilul veteran s-a născut în comuna Târnavele (astăzi Teleorman), județul Vlașca, într-o familie cu 7 copii. Tatăl acestuia a avut mai multe funcții în cadrul comunei printre care  agent fiscal, secretar la primărie, perceptor, iar mama casnică.        Dintre toți frații doar distinsul veteran a urmat cursurile Liceului Economic, devenind contabil.
          Din acest motiv a efectuat stagiul militar cu termen redus, doar un 1 an de zile.
          A fost încorporat la Pirotehnia Armatei, apoi a fost trimis pe front, în anul 1942, cu Regimentul 10 Dorobanți Infanterie.
          „Am mers cu regimentul spre Rusia timp de 7 zile  cu trenul, apoi pe jos încă 20 de zile. Am ajuns la Odessa și la Stalino, unde erau deja făcute tranșeele de către ceilalți camarazi care au fost înaintea noastră acolo. Eram în apărare defensivă, nu la atac. După aproximativ 2 săptămâni, în urma unui atac rusesc, am fost rănit cu un glonț care mi-a străpuns adânc în umărul drept. Am rămas inconștient, trezindu-mă abia după câteva ore bune. Am pierdut mult sânge și am fost transportat de urgență la spital. Inițial, destinația era către un spital din Viena, dar în drum ne-am oprit la Kiev, unde am stat 3 luni internat. Întrucât rana a fost foarte gravă, fiind diagnosticat cu anchiloză humerală dreaptă, am fost clasat inapt serviciu militar”, ne relatează cu emoție în glas domnul Voiculescu.
          Pentru faptele eroice săvârșite pe câmpul de luptă a fost decorat cu Medalia „Serviciul Credincios, cu Spade”.
          După război a lucrat timp de 30 de ani la Institutul de Proiectare și Inginerie pentru Industria Metalurgică IPROMET, îndeplinind mai multe funcții în domeniul contabilității, timp de 12 ani, ajungând contabil șef .
          La solicitarea instituției, datorită competențelor și profesionalismului de care a dat dovadă, domnul Voiculescu  a mai  lucrat și peste vârsta pensionării, până în anul 1977.
          Venerabilul veteran s-a căsătorit la vârsta de 39 de ani, având o căsnicie care a durat 56 de ani, soția sa decedând în urmă cu 10 ani.
          Acum se bucură de unicul său copil, o fată, astăzi în vârstă de 65 de ani și de o nepoată de 40 de ani.
          A fost un om echilibrat, consumând alimente cât mai naturale și foarte multe fructe. Nu a avut vicii. Acum își petrece timpul citind foarte mult, din diverse domenii.
          Chiar dacă nu mai poate ieși din casă, din cauza unor accidente suferite la picioare, acesta este mereu cu zâmbetul pe buze, bucurându-se de orice clipă a vieții.
           Domnul Voiculescu a fost impresionat de diploma de felicitare pe care i-am înmânat-o din partea ministrului apărării naționale, precum și de vizita efectuată de către echipa noastră, transmițându-ne urări de bine, sănătate și satisfacții pe plan profesional.
           Începând din 15 noiembrie 2017 acest proiect de suflet al Direcției calitatea vieții personalului, beneficiază de sprijinul Arômes Noirs, Fornetti Románia, Luna Solai, Angelli și Magiun de prune Topoloveni.
Text: Plt. maj. Botorogeanu Ionela, f.p. Mirela Florian
Foto: Plt.adj. pr. Gheorghiță Tunaru