Direcția calitatea vieții personalului

Vizită la doamna Alexandrina Trăistaru - văduvă de veteran de război
04.04.2019


          Doamna Alexandrina Trăistaru, văduvă de veteran de război, a fost vizitată pe data de 1 martie 2019 de o echipă a Direcției calitatea vieții personalului, cu ocazia împlinirii venerabilei vârste de 93 de ani, în cadrul programului "Acasă la veterani".
          Ne-a întimpinat cu emoție, fiind foarte bucuroasă că reprezentanții Ministerului Apărării Naționale îi trec pragul în această zi de început de primăvară. Totodată ne-a făcut cunoștință cu fiul, militar de carieră, domnul comandor (rtr.) Viorel Trăistarul.
          Distinsa doamnă s-a născut pe data de 1 martie 1926, în București, fiind singurul copil al familiei. Când avea doar 6 luni și-a pierdut tatăl, din cauza unei boli incurabile.      Mama nu s-a mai recăsătorit, fiind nevoită să o crească singură, având ca venit doar pensia de urmaș, de pe urma soțului, care a fost grefier în Ministerul Justiției.
          A absolvit cursurile școlii generale și a Liceului Petru Rareș din București. Încă de la 14 ani s-a angajat ca ucenică la o drogherie, iar după terminarea liceului s-a angajat la Ministerul Sănătății, la Direcția generală farmaceutică, ca funcționar, unde a lucrat până în anul 1982, când a ieșit la pensie.
           S-a căsătorit în anul 1953, cu domnul Trăistaru. Acesta        s-a născut în anul 1921, la Corabia, județul Olt, într-o familie cu 5 copii, toți băieți.
          A urmat cursurile școlii generale și liceale în localitatea natală.
          În anul 1942 a fost încorporat în Romanați-Caracal, în Armata a 4-a, arma infanterie, având gradul de sergent. A participat atât în Campania de Est cât și în cea de Vest.
          „În război, la un moment dat, deși era bolnav, având malarie și tifos exantematic, a fost nevoit să meargă pe jos până la Întorsura Buzăului, ca să nu-l ia rușii prizonier. Bunica mea credea că-i mort, nu avea cum să ia legătura cu el.
          Țin minte, de asemenea, că tata mă pregătea de multe ori cum să supraviețuiesc în cazul unui eventual conflict armat”, ne relatează, cu emoție, domnul Viorel fiul distinsului veteran.
          Pentru faptele săvârșite pe câmpurile de bătălie venerabilul veteran de război a fost decorat cu Medalia „Bărbăție și Credință”.
          După război nu a vrut să urmeze o carieră militară și s-a specializat în meseria  de croitor și, ulterior, ca merceolog.
          Distinsul veteran de război, dl. Trăistaru a decedat în 2001.
          Vizita efectuată de noi i-a emoționat și bucurat foarte mult, invitându-ne cu drag și cu alte ocazii.
         
          Începând cu data de 15 noiembrie 2017 acest proiect de suflet al Direcției calitatea vieții personalului, beneficiază de sprijinul Arômes Noirs, Fornetti Románia, Luna Solai, Angelli și Magiun de prune Topoloveni.
 Text:  f.p.Mirela Florian
 Foto: plt. adj.pr.Gheorghiță Tunaru
 
Datele personale și fotografiile au fost postate cu acordul doamnei Traistaru Alexandrina