Direcția calitatea vieții personalului

General (rtr) Marin Dragnea - Crâmpeie dintr-o viață
30.05.2019


În viață, în simțire, în scris, în gând când te uiți bine, rămâne mai ales ce ai dăruit altora, ce ai lăsat de la tine, ce ai jertfit pentru societate. (Nicolae Iorga)

La mulți ani, domnule general (rtr.) Marin Dragnea!


Astăzi, cu ocazia împlinirii venerabilei vârste de 96 de ani generalul (rtr.) Marin Dragnea a fost felicitat de către locțiitorul secretarului de stat pentru relaţia cu Parlamentul şi informare publică, colonel Valeriu Roșu, care i-a urat multă sănătate și La mulți ani și a transmis mesajul de felicitare a domnului secretar de stat, Mihai Dan Chirică:

„Stimate domnule general,
Sunt deosebit de onorat să vă transmit cele mai calde urări de sănătate și viață lungă, acum la aniversarea celor 96 de ani de viață.
Vă asigur de întreaga mea stimă, considerație și recunoștință pentru întreaga dumneavoastră carieră, fiind un exemplu pentru generațiile care v-au urmat. Să rămâneți mereu tânăr și să ne bucurați cu cât mai multe aniversări, alături de distinșii dumneavoastră camarazi.”

La acest frumos eveniment au mai participat, domnul col. Romică Stoica, locțiitorul șefului Direcției calitatea vieții personalului, col. Alexandru Marinică, șeful Secției asistență veterani de război și plt. adj. Daniela Pavel, subofițer de stat major în cadrul secției.
Distinsul veteran de război era înconjurat de colaboratorii săi, alături de care își desfășoară activitatea, zilnic, la Asociația Naționale a Veteranilor de Război, fiind, așa cum ne-a obișnuit, un om de acțiune, un militar înnăscut.
Mulțumim pentru invitație!
 
”Am venit pe lume în luna mai, 1923, luna floriilor, care se pare că mi-a fost de bun augur. M-am născut intr-o familie de buni gospodari  din Siliștea- Gumești. Greutățile familiale m-au îndreptat către un mediu aspru, sever, dar și fascinant - oștirea română.
Ca un devotat ostaș român, la vârsta de 18 ani am cerut să plec voluntar pe front. În focul războiului a început să se prefigureze traiectoria carierei mele de militar, de lungă anvergură.

Momente deosebite din război.

Calul care mi-a salvat viața. Pe 6 august 1942, la Stalingrad, când marea bătălie de pe Volga era în plină desfășurare. Mă îndreptam, călare, spre pozițiile inamicului, în zona Kotelnikovo. La un moment dat, simțind pericolul, armăsarul meu Mugurel, care mă purtase 3000 de km în crâncene bătălii, un armăsar negru, a cabrat brusc, a făcut o scurtă întoarcere și a primit în plin, proiectilul de artilerie. Un snop de schije m-a ciuruit și pe mine. Sângeram. Au venit brancardierii. 
Cu lacrimi, am apucat să mângâi pentru ultima oară, coama lui Mugurel, care se zbătea în ghearele morții. Suferea cumplit. În asemenea cazuri, la noi, la cavaleriști, există o lege. Să-i împuști pentru a le curma suferința.  N-am avut tăria să-i curm durerea. Un prieten a scos pistolul și l-a împușcat. Detunătura parcă o simt și acum, la mulți ani după eveniment.
Rănit foarte grav la brațul stâng. Am fost la un pas de moarte, în bătălia pentru eliberarea Oradiei Mari, încheiată pe 12 octombrie 1944. Sergenții Alexandru Vânău și Ion Mihai, și-au pus viața în pericol pentru a mă salva pe mine, comandantul de pluton.  Cu ambulanța am fost transportat la spitalul de campanie din comuna Tinca, apoi la Spitalul Militar București, suportând  opt operații pentru salvarea brațului stâng. Le sunt recunoscător tuturor celor care m-au salvat și care, poate acum, din ceruri, îmi percep simțămintele față de ei.”(Gl. Marin Dragnea, Crâmpeie dintr-o viață)

***

Domnul general a slujit Armata Română aproape 50 de ani, în multe garnizoane din țară și poartă cu mândrie 10 ordine de război românești, germane, rusești, cehoslovace, pentru fapte de vitejie în cel de-Al doilea Război Mondial.
După revoluția din 1989, domnul general a fost decorat cu ordine pentru merite deosebite de Statul Român, Ceh, Slovac, Rus, Francez, Croat.
Pe 27 decembrie 1989, Gl. Marin Dragnea a fondat Asociația Națională  a Veteranilor de Război.

Text: Cpt. Diana Iuga
Foto: Col. (r) Neculai Roșu