EROUL SUBLOCOTENENT (P.M.) VULPOIU CONSTANTIN CLAUDIU
Comunicat nr. 71
Data: 30.03.2014
 
Precizări despre atacul din Afganistan
          Plutonierul-major Claudiu Constantin Vulpoiu a decedat, iar sublocotenentul Ionuț Alin Marinescu, plutonierul-major Florin Ionel Murărescu și caporalii clasa a III-a Marius Cristian Cănuci, Marius Bogdan Radu și Eugen Valentin Pătru au fost răniți, în Afganistan, în dimineața zilei de duminică, 30 martie 2014, în urma unui atac sinucigaș cu un autovehicul încărcat cu exploziv care a intrat direct în mașina de luptă.
          Plutonierul-major Claudiu Constantin Vulpoiu avea 35 de ani, era angajat al Ministerului Apărării Naționale din 2001, căsătorit, un copil. A mai participat la șase misiuni externe, în Afganistan și Irak.
          Militarii români, din Batalionul Manevră dislocat în provincia Zabul, executau o misiune de patrulare, cu trei mașini de luptă MRAP (rezistente la mine și protejate împotriva ambuscadelor - Mine Resistant Ambush Protected), pe autostrada A1, la aproximativ 10 kilometri sud-vest de Baza operațională înaintată Mescall.
          În urma atacului, militarilor li s-a acordat primul ajutor și au fost transportați cu un elicopter de evacuare medicală la spitalul din Kandahar.
          Ministrul apărării naționale transmite sincere condoleanțe familiei militarului decedat și urmărește cu atenție starea răniților.
          În Afganistan, în acest moment, sunt dislocați aproximativ 1.000 de militari. Din 2002, de când România participă la reconstrucția acestei țări, 23 de militari au căzut la datorie, iar alți aproximativ 130 au fost răniți în acest teatru de operații.
          Până acum, Armata României a pierdut 26 de militari în toate teatrele de operații la care au participat și alți peste 140 au fost răniți.
          Din 1991, aproximativ 40.000 de militari au fost dislocați în diferite zone de conflict pentru a participa la misiuni de menținere a păcii.
 
Biroul de Presă al Ministerului Apărării Naționale.
         
          În semn de recunoștință și apreciere pentru devotamentul excepțional dovedit în timpul executării unei misiuni de patrulare în teatrul de operații Afganistan în care și-a sacrificat viața, plutonierul major Vulpoiu Claudiu a fost înaintat post-mortem la gradul de sublocotenent și decorat cu Ordinul Național ,,Steaua României” în grad de ,,Cavaler” cu însemn pentru Război (post-mortem).
          De asemenea, în semn de respect pentru supremul sacrificiu, sublocotenentului (p.m.) Vulpoiu Claudiu i s-a acordat titlul de ,,Cetățean de Onoare” al municipiului Craiova, județul Dolj din data de 24.04.2014 și conform H.C.L. nr. 225 din 15.12.2016, o stradă din municipiu îi poartă numele.
 
Top