EROUL SUBLOCOTENENT (P.M.) LIXANDRU CONSTANTIN-LAURENȚIU
 

Comunicat nr. 58
Data: 05.05.2011

 
COMUNICAT DE PRESĂ‚
 

          Joi, 5 mai, în jurul orei 13.30, caporalul Constantin-Laurențiu Lixandru, din Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, a căzut la datorie în provincia Zabul, Afganistan.
          În timpul desfășurării unei misiuni de patrulare pe autostrada A1, militarul executa cercetarea terestră a unui obiectiv, conform procedurilor. În urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, caporalul a fost rănit grav, fiind evacuat de urgență la Spitalul Militar din baza Lagman, pentru îngrijiri medicale. Cu toate eforturile depuse de personalul medical pentru salvarea vieții sale, caporalul Lixandru a decedat. Militarul, în vârstă de 30 de ani, era căsătorit și nu avea copii.
          Ministrul apărării naționale, Gabriel Oprea, a semnat ordinul de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a caporalului Constantin-Laurențiu Lixandru, care și-a sacrificat viața sub culorile Drapelului național, săvârșind acte de devotament excepțional, în timpul executării misiunii în teatrul de operații din Afganistan.
          De asemenea, ministrul apărării naționale a înaintat Președintelui României propunerea de decorare a sublocotenentului post-mortem a caporalului Constantin-Laurențiu Lixandru cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de „Cavaler”, pentru militari, cu însemn de război.
          Vineri, 6 mai, la ora 08.00, în toate unitățile militare din țară și în cele dislocate în afara teritoriului național, vor fi organizate ceremonii militare și religioase, în semn de recunoștință, prețuire și deplin respect pentru eroul Constantin-Laurențiu Lixandru.
          Ministrul apărării naționale, Gabriel Oprea și conducerea armatei își exprimă profundul regret pentru această pierdere și sunt alături de familia greu încercată.
 
Biroul de Presă al Ministerului Apărării Naționale.
 
          În semn de respect pentru supremul sacrificiu al sublocotenentului (p.m.) Lixandru Constantin-Laurențiu, s-a acordat titlul de ,,Cetățean de Onoare” al orașului Rovinari, județul Gorj, pe data de 14.05.2011 și conform H.C.L. nr. 57 din 30.05.2015, o stradă din același oraș, îi poartă numele.

Top