EROUL SUBLOCOTENENT (P.M.) GROSARU  DUMITRU IOAN
 
          Pe data de 21 septembrie 2007, soldatul-poet se afla într-un T.A.B., în misiune de patrulare în Irak. Vehiculul militar a trecut peste un dispozitiv exploziv și a luat foc, iar militarul a rămas ultimul în interior pentru a asigura evacuarea colegilor săi. Din păcate, muniția din dotarea transportorului amfibiu blindat a explodat și i-a curmat viața.
          Militarul s-a născut la 24 octombrie 1972, în Fălticeni, unde a și urmat clasele primare și gimnaziale, apoi Școala profesională în Timișoara.
          La Păișani, localitate unde a fost înmormântat, a fost deschisă Casa memorială Ioan Dumitru Groșaru. Ținuta militară, obiecte personale, fotografii care surprind misiunile în care a fost eroul, decorații, steaguri de luptă, toate se regăsesc în Casa Memorială, care a fost inclusă pe lista obiectivelor de vizitat din județul Suceava.
          În semn de recunoștință și apreciere pentru devotamentul excepțional dovedit pe timpul executării misiunii din teatrul de operații Irak, în care și-a sacrificat viața sub culorile drapelului național, săvârșind acte de eroism, caporalul Groșaru Dumitru Ioan a fost înaintat post-mortem la gradul de sublocotenent și decorat cu Ordinul Național ,,Steaua României” în grad de ,,Cavaler” cu însemn pentru Război.
          De asemenea, în semn de respect pentru supremul sacrificiu al sublocotenentului (p.m.) Groșaru Dumitru Ioan, i s-a acordat titlul de ,,Cetățean de Onoare” al municipiului Timișoara, județul Timiș pe data de 18.12.2012.
Top