EROUL SUBLOCOTENENT (P.M.) SANDU IONUȚ - COSMIN
 
 
Comunicat nr. 83
Data: 20.03.2008
Un militar ucis și altul rănit în Afganistan
 
          Un militar din Batalionul 300 Infanterie „Sfântul Andrei”, dislocat în Afganistan, a fost ucis și un altul, rănit, joi, 20 martie 2008, în jurul orei 15.00, la nord de Qalat.
          Fruntașul Ionuț Cosmin SANDU a decedat, iar caporalul Silviu ATANASIU a fost rănit la piciorul stâng, când autovehiculul HUMVEE în care se aflau a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.
          La momentul producerii exploziei, militarii îndeplineau o misiune de patrulare în provincia Zabul.
          Conform procedurilor standard de operare în astfel de situații, zona a fost imediat securizată, iar militarul rănit a fost evacuat de urgență la spitalul din baza Lagman, unde beneficiază de asistență medicală specializată.
          Fruntașul Ionuț Cosmin SANDU, în vârstă de 29 ani, era căsătorit și avea doi copii. Caporalul Silviu ATANASIU are 26 ani și este necăsătorit. Ambii, încadrați la Batalionul 300 Infanterie „Sfântul Andrei”, din Galați, erau la a doua misiune în Afganistan.
          Împrejurările producerii evenimentului sunt cercetate de o comisie condusă de comandantul batalionului.
          Conducerea Ministerului Apărării își exprimă profundul regret pentru producerea acestui tragic eveniment și transmite sincere condoleanțe familiei greu încercate.
 
Biroul de Presă al Ministerului Apărării Naționale.
 
             Sublocotenentul (p.m.) Sandu Ionuț Cosmin s-a născut la data de 26 februarie 1979, în comuna Piscu, județul Galați, unde a și copilărit. A urmat cursurile Grupului Școlar „Anghel Saligny” din municipiul Galați, absolvind în anul 1996 meseria de constructor finisor.
          Pentru faptele sale de eroism, sublocotenentul (p.m.) Ionuț Cosmin Sandu a fost decorat cu Ordinul Național ,,Steaua României” în gradul de ,,Cavaler”, cu însemn pentru Război (post-mortem).  
          În semn de recunoștință pentru sacrificiul suprem, în data de 25.03.2008, sublocotenentului (p.m.) Sandu Ionuț-Cosmin, i s-a acordat titlul de ,,Cetățean de Onoare” al municipiului Galați, județul Galați și conform H.C.L. nr. 54 din 23.02.2017, o stradă din același municipiu îi poartă numele.
                       
Top