EROUL SUBLOCOTENENT (P.M.) SAMUILĂ‚ MIHAIL-ANTON
 
         
          În data de 14 noiembrie 2003, sublocotenentul (pm) Mihail-Anton Samuilă a fost împușcat, în urma unui atac asupra transportorului amfibiu blindat în care se afla, în teatrul de operații din Afganistan.
          Militarului i s-a acordat primul ajutor la fața locului, ulterior fiind evacuat pe calea aerului la spitalul militar din Baza Bagram. Cu toate eforturile depuse de către echipa medicală, în urma rănilor suferite, militarul a fost declarat decedat.
          Militarul a fost înmormântat în Cimitirul Eroilor, în acordurile fanfarei și ale salvelor de armă.
          Atașatul militar al Statelor Unite ale Americii la București, Richard McClellan, i-a înmânat soției militarului bihorean, un steag american și un certificat de erou.
          În semn de recunoștință și apreciere pentru devotamentul excepțional dovedit în timpul executării unei misiuni de patrulare în teatrul de operații din Afganistan, în care și-a sacrificat viața, sergentul major a fost înaintat post-mortem la gradul de sublocotenent și decorat cu Ordinul Național ,,Steaua României” în gradul de ,,Cavaler”, cu însemn pentru Război (post-mortem).
          De asemenea, în semn de respect pentru supremul sacrificiu, sublocotenentului (p.m.) Mihail-Anton Samuilă i s-a acordat titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Oradea, județul Bihor, pe data de 17.11.2003.
Top