EROUL MAIOR (P.M.) UNGURAȘ IULIU-VASILE
 
Comunicat nr. 106
Data: 07.04.2009
 
Ofițer român căzut la datorie în Afganistan
 
          Un ofițer a fost ucis și alți patru militari au fost răniți astăzi, 7 aprilie, în jurul orei 07.45 (ora României), în Afganistan.
          Căpitanul Iuliu-Vasile Unguraș conducea o misiune de patrulare, formată din patru autovehicule Humvee, din cadrul Batalionului 21 Manevră, pe autostrada A1, Kandahar-Kabul.
          La 20 km nord-est de Qalat, unul dintre autovehicule a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. În urma exploziei, ofițerul și-a pierdut viața, iar alți patru militari au fost răniți.
          După atac, zona a fost securizată, iar militarii răniți au fost evacuați la spitalele militare din Lagman și Kandahar.
          Căpitanul Vasile Unguraș avea 32 ani, era căsătorit și avea doi copii.
          Ministrul apărării naționale, Mihai Stănișoară, șeful Statului Major General, amiral Gheorghe Marin, și întreaga conducere a Ministerului Apărării Naționale își exprimă profundul regret pentru această pierdere și sunt alături de familia greu încercată.
 
Biroul de Presă al Ministerului Apărării Naționale.
 
          Pentru curajul, devotamentul și respectarea jurământului de a-și apăra țara cu prețul vieții, eroul născut în Dej a fost avansat de către ministrul apărării naționale la gradul de maior post-mortem și decorat de către Președintele României cu Ordinul Național,, Steaua României” în grad de ,,Cavaler” cu însemn pentru Război (post-mortem).
          Pentru serviciile excepționale în calitate de comandant al plutonului din batalionul românesc, în cadrul Forței Internaționale de Asistență pentru Securitate din Afganistan (ISAF), Guvernul SUA l-a decorat post-mortem pe Vasile Unguraș cu US Bronze Star Medal.
Top