EROUL SUBLOCOTENENT (P.M.) SFECHEȘ MARIUS FLORIN
  
          Pe data de 1 octombrie 2010, în jurul orei 10.30, sergentul major Marius Florin Sfecheș a căzut la datorie, în timpul executării unei misiuni în Afganistan, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat asupra vehiculului HUMVEE, în care se afla. Atacul s-a produs în provincia Zabul, la aproximativ 40 de km nord-est de Qalat. În urma atacului, militarului i s-a acordat primul ajutor și a fost evacuat cu un elicopter la Spitalul din Baza militară Lagman. Cu toate eforturile întreprinse de echipa medicală, nu s-a mai putut face nimic în privința sergentului major Marius Sfecheș, acesta fiind declarat decedat. Militarul făcea parte din Batalionul 812 Manevră „Șoimii Carpaților”, avea 25 de ani și era necăsătorit.
          Marius s-a născut la data de 15 noiembrie 1984, în localitatea Beclean, jud. Bistrița – Năsăud. În anul 2003, a absolvit Grupul Școlar Agricol cu durata de 4 ani. Studiile militare le-a finalizat în anul 2007, absolvind cu gradul de sergent cursurile Centrului de formare a subofițerilor în activitate, filiera indirectă - Promoția „Integrare Europeană”. În urma rezultatelor foarte bune obținute în procesul de instrucție, a fost înaintat la gradul de sergent major, în anul 2010.
          În semn de recunoștință și apreciere pentru devotamentul excepțional dovedit pe timpul executării misiunii din teatrul de operații din Afganistan, în care și-a sacrificat viața, sergentul major Marius Florin Sfecheș a fost înaintat post-mortem la gradul de sublocotenent. La propunerea ministrului apărării naționale, Președintele României, l-a decorat pe sublocotenentul Marius Florin Sfecheș cu Ordinul Național „Steaua României” în gradul de ,,Cavaler” , cu însemn pentru Război (post-mortem).
          În semn de recunoștință pentru sacrificiul suprem al sublocotenentului (pm) Marius Florin Sfecheș i s-a acordat titlul de ,,Cetățean de Onoare” al comunei Șintereag, județul Bistrița din anul 2010.                           
Top