„Mi-ați făcut o mare bucurie cu această vizită, poate ultima.”
 
          Astăzi, 08.11.2018, domnul Aurel ION, veteran de război, la împlinirea venerabilei vârste de 97 de ani, a fost vizitat de către o echipă a Direcției calitatea vieții personalului, în cadrul proiectului „Acasă la Veterani”.
          Distinsul veteran s-a născut într-o suburbie a Constanței denumită, la acea vreme, Anadalchioi, într-o familie cu doi copii. După absolvirea  școlii primare din comuna Topraisar, a urmat  cursurile Liceului Militar „Mircea cel Bătrân” din Constanța, precum și ale Liceului Militar „Gheorghe Macarovici” din Iași, la finalizarea acestora fiind declarat șef de promoție. Pentru rezultatele foarte bune obținute la învățătură a fost trimis la specializare la Școala de Ofițeri de Transmisiuni din Hanovra - Germania (iunie-sept. 1941).
 „Ai mei m-au înscris mai departe în țară, la Școala de Ofițeri de Transmisiuni, pe care am absolvit-o în anul 1943, tot ca șef de promoție. În luna aprilie 1944 am fost trimis pe front în Moldova și Ardeal cu Regimentul 1 Transmisiuni din Divizia 13 Infanterie. Aflându-mă în Brașov am suferit un accident din cauza unei mașini rusești care a dat peste noi. Am  fost internat 4 luni de zile și operat de către un chirurg neamț, care a reușit să-mi salveze piciorul și să nu-mi fie amputat. Am stat un an în concediu medical, fiind nevoit să merg cu bastonul pentru mult timp. După această perioadă, am fost repartizat la Regimentul 9 Grăniceri Orșova la frontieră, timp de 2 ani”, ne povestește cu emoție dl. Ion.
           A terminat războiul cu gradul de locotenent, iar în urma celor 8 ordine generale de avansare emise de Ministerul Apărării Naționale a ajuns la gradul de colonel.
          Pentru faptele de arme săvârșite pe câmpul de luptă a fost decorat cu Medalia „Crucea comemorativă a celui de-Al Doilea Război Mondial, 1941-1945”.
          După război, în perioada 1946-1951, distinsul veteran a activat ca ofițer, la Regimentele 1 și 9 Grăniceri din cadrul MAI.
          După anul 1951, deoarece se considera că originile familiale nu sunt sănătoase,  a fost nevoit să se angajeze la Uzinele Timpuri Noi din București, ca subinginer electromecanic. A ieșit la pensie, în anul 1983.
          Pe soție a cunoscut-o la locul de muncă, căsătorindu-se în anul 1952. Acum se pot mândri cu o fată, în vârstă de 56 de ani, care pe tot parcursul studiilor a obținut rezultate foarte bune la învățătură, specializându-se ca programator IT.
          Secretul longevității distinsului veteran constă în viața cumpătată pe care a
dus-o și mișcare multă, efectuând cu familia foarte multe drumeții montane.
          Vizita noastră i-a produs o bucurie imensă, mulțumindu-ne pentru interesul Ministerului Apărării Naționale în omagierea veteranilor de război.
          Începând din 15 noiembrie 2017 acest proiect de suflet al Direcției calitatea vieții personalului, beneficiază de sprijinul Arômes Noirs, Fornetti Románia, Luna Solai, Angelli și Magiun de prune Topoloveni.

Datele personale și fotografiile au fost postate cu acordul domnului col. (rtr.) Aurel ION
                                                                                                                                                                                                                                              Top