Domnul col. (rtr.) Boldescu Alexandru, veteran de război, a fost vizitat astăzi, de o echipă a Direcției calitatea vieții personalului, cu ocazia aniversării celor 96 de ani, în cadrul programului „Acasă la Veterani”.
 
          Ne-a surprins prin vivacitatea dânsului, trecerea anilor nepunându-și amprenta prea mult pe chipul distinsului veteran.
 
          S-a născut în Ploiești, într-o familie cu 2 copii, mama fiind casnică, iar tatăl șef de depou la CFR.
          A urmat cursurile gimnaziale și liceale în orașul Ploiești, după care s-a angajat la o firmă româno-americană în domeniul exploatării petroliere. În același timp a urmat cursurile Academiei de Înalte Studii Comerciale.
          În anul 1943 fost încorporat, iar în perioada 1944-1946 a urmat cursurile Școlii de ofițeri de rezervă, arma Infanterie din orașul Ploiești.
 
          „Am prins momentul 23 august 1944, în postura de elev la școala militară. Eram instruiți pentru a participa pe frontul din Est, dar roata s-a întors și nemții au devenit inamicii noștri.
          Am fost dislocați cu școala la Slănic-Prahova. Eram dotați cu cunoscutele puști ZB, dar ne-au dat Brandturi în întărire la  fiecare pluton, acest lucru fiindu-ne de un mare folos. În acel moment o mare unitate germană aflată în retragere, a executat foc asupra pozițiilor noastre. Ne șuierau gloanțele de pistol mitralieră pe la cap, dar am ripostat cu succes, folosindu-ne de poziția avantajoasă pe care o aveam. În final, unitatea germană a ridicat steagul alb și s-a predat”, ne-a relatat distinsul veteran.
 
          Ulterior acestui eveniment, bravul ostaș a fost repartizat la Batalionul 1 Vânători de Munte, dislocat în Sinaia, unitate de unde a fost trecut și în rezervă, la terminarea războiului, cu gradul de sublocotenent.
 
          Pentru faptele de arme săvârșite pe câmpurile de luptă, a fost decorat cu Medalia „Bărbăție și Credință”.
          De asemenea, în urma ordinelor generale de avansare, emise după anul 1990 de Ministerul Apărării Naționale, venerabilul veteran a fost avansat la gradul de colonel.
 
          După război s-a reîntors la vechiul loc de muncă din domeniul exploatării petroliere,  de data aceasta ca funcționar. Ulterior, a fost promovat ca șef de serviciu la Rafinăria Teleajen și la Ministerul Minelor și Petrolului, lucrând la această instituție până în anul 1953.
          A ieșit la pensie în anul 1987 de la Comitetul de Stat al Planificării, însumând  în total, 47 ani de muncă.
 
          S-a căsătorit cu doamna Gabriela în anul 1965, împreună cu care are o fată Cristina, în vârsta de 50 de ani.
 
          Întrebându-l care este secretul longevității, distinsul veteran ne-a relatat că totul stă într-o viață echilibrată și multă mișcare.
 
          A fost plăcut surprins de atenția acordată de Ministerul Apărării Naționale veteranilor de război, transmițându-ne pe această cale urări de bine, sănătate și multe realizări profesionale.
 
          Începând cu data de 15 noiembrie 2017 acest proiect de suflet al Direcției calitatea vieții personalului, beneficiază de sprijinul Arômes Noirs, Fornetti Románia, Luna Solai, Angelli și Magiun de prune Topoloveni.

Text/ Foto: Mirela Florian

Datele personale și fotografiile au fost postate cu acordul domnului col.(rtr.) Alexandru BOLDESCU
Top