Domnul lt. (rtr.) Ion IONICĂ‚, veteran de război, a fost sărbătorit azi, la împlinirea frumoasei vârste de 96 de ani, de o echipă a Direcției calitatea vieții personalului, în cadrul proiectului „Acasă la veterani”.
          Distinsul veteran s-a născut în comuna Grindu, jud. Ialomița, într-o familie de agricultori, cu 5 copii, toți băieți. Încă de la vârsta de 11 ani, își ajuta părinții la treburile gospodărești. Din cei 5 frați, doi au participat pe front, dl. Ionică și fratele său geamăn, care a fost încorporat la Regimentul 10 Călărași.
          Tânărul Ion a fost încorporat la vârsta de 21 de ani și a participat pe front în perioada 09.01-09.05.1945 cu Regimentul 34 Infanterie, în Campania de Vest, în Ungaria și Cehoslovacia. A avut funcția de servant la mitralieră, fiind alături de camarazii săi în linia I.
          „Am fost rănit de două ori. Prima oară am fost rănit la mâna dreaptă din cauza unui proiectil, tras de nemți, în localitatea Brno, Cehoslovacia. M-am vindecat repede. După 2-3 luni am fost rănit a doua oară la picior și la stern, în localitatea Nove Mesto      . Eram în spital, când am auzit că ieșisem din război, se făcuse pace. Și acum îmi dau lacrimile când îmi aduc aminte de perioada în care am fost pe front”, povestește cu emoție bătrânul ostaș.
          Pentru faptele de arme săvârșite pe câmpul de bătălie, domnul Ionică a fost decorat cu Medalia „Serviciul Credincios cu Spade” și, de asemenea, în urma ordinelor generale de avansare emise de Ministerul Apărării Naționale, a fost avansat la gradul de locotenent în retragere.
          După război, în urma rănilor suferite pe front, venerabilul veteran a fost clasat în gradul II de invaliditate.
          S-a întors în comuna natală, continuând să muncească în agricultură, la o Cooperativă Agricolă de Producție, de unde a și ieșit pensie.
          S-a căsătorit la vârsta de 23 de ani, cu doamna Rădița, o femeie cumsecade și mulțumită de viața pe care a dus-o, împreună cu domnul Ion, timp de 70 de ani. Acum se mândrește cu fiul, domnul Grigoraș, care este pensionar, nepoata Ana Maria, profesoară în cadrul Ministerului Apărării Naționale și o strănepoată.
          Secretul longevității se datorează atât moștenirii genetice, tatăl acestuia trăind până la vârsta de 96 de ani, cât și credinței în Dumnezeu, precum și faptului că are o viață cumpătată și liniștită.
          Vizita de astăzi l-a bucurat foarte mult pe domnul Ionică, precum și pe membrii familiei acestuia, transmițându-ne sănătate și succes în acțiunile noastre următoare.        
          Începând cu data de 15 noiembrie 2017 acest proiect de suflet al Direcției calitatea vieții personalului, beneficiază de sprijinul Arômes Noirs, Fornetti Románia, Luna Solai, Angelli și Magiun de prune Topoloveni.
 
Text: Mirela Florian
 Foto: Plt adj. pr. Gheorghiță Tunaru
 
Datele personale și fotografiile au fost postate cu acordul domnului  lt.(rtr.) Ionică Ion
Top