În cadrul activității „Veteranii de război povestesc, copiii ascultă și întreabă”, organizată cu prilejul aniversării Zilei Veteranilor de Război-29 Aprilie de către Direcția calitatea vieții personalului în colaborare cu Centrul Militar al Sectorului 6 București, o echipă formată din reprezentanți ai celor două instituții, s-a deplasat la Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși” din  sectorul 6, București, unde a fost invitat de onoare domnul general-locotenent (rtr.) LERU Octavian, veteran de război, președintele Filialei Sector 2 a Asociației Naționale a Veteranilor de Război, care va împlini frumoasa vârstă de 98 de ani, pe data de 29 iunie 2019.
          La această activitate au participat elevii claselor a VII-a și a VIII-a, însoțiți de cadre didactice, care au ascultat cu mare interes și cu vădită emoție evenimentele prezentate și trăite de distinsul veteran, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
          Aceștia au pus întrebări venerabilului veteran de război, fiind foarte interesați să afle cât mai multe lucruri despre faptele de arme ale acestuia, pe front.
          Domnul general-locotenet (rtr.) LERU Octavian a moștenit dragostea pentru armată de la tatăl său, care a participat pe front în Primul Război Mondial.
          Venerabilul veteran s-a remarcat de mic la învățătură, urmând Școala Militară de Ofițeri de la Pitești, absolvită în 1943, iar mai târziu, în anul 1954,  a absolvit Institutul de construcții din cadrul Universității Politehnica București, devenind inginer constructor.
          A participat pe front în perioada 1944-1945, cu Regimentul 4 Artilerie Grea, atât pe Frontul de Est cât și pe Frontul de Vest, ajungând în Ungaria și Cehoslovacia.
          Pentru faptele de arme săvârșite pe câmpul de luptă, venerabilul veteran a fost decorat cu Ordinele Steaua României și Coroana României, precum și cu Medalia „Crucea de Război” Cehoslovacă.
          Elevii Școlii Gimnaziale au fost vizibili emoționați de povestea domnului general-locotenent Leru,  unii dintre aceștia fiind chiar interesați să urmeze cariera militară.
          Venerabilul veteran a fost invitat cu drag să participe și cu alte ocazii la activitățile din cadrul Școlii gimnaziale  „Constantin Brâncuși”.


Poze, text: Mirela Florian

Top