100 de ani de viață, 100 de ani de istorie”
 
          Cu ocazia sărbătoririi zilei de naștere, domnul  lt.col.(rtr.) Grigore FRANCISC, veteran  de război, a fost vizitat astăzi, de reprezentanți ai Direcției calitatea vieții personalului, împreună cu reprezentanți ai Uniunii Veteranilor de Război și ai Urmașelor Veteranilor,  în cadrul programului „Acasă la Veterani”.
          Ne-a întâmpinat  plin de emoție,  fiind înconjurat de membrii familiei, dornic să ne relateze câteva aspecte din viața sa.
          S-a născut în București, în data de 09 august 1919, el fiind unicul copil. A cunoscut de mic greutățile vieții, ajutând-și mama  în gospodărie și angajându-se în construcții, la drumuri și poduri, făcând pavaje din piatră cubică.
          La 18 ani a întâlnit-o pe Silvia, care i-a devenit soție și cu care a avut o căsnicie fericită ce a durat până în anul 2001, când aceasta s-a stins din viață.
          A participat pe front în perioada 1941-1945, cu Regimentul 6 Grăniceri, atât pe frontul din Est, în Rusia, cât și în cel din Vest, în Cehoslovacia și Ungaria.
          „În război au murit mulți ostași nevinovați. Țin minte, un domn colonel mi-a ordonat să mut un brandt într-o parte, dar i-am explicat că nu e bine, pentru că așa o să rămânem descoperiți și oricând putem fi împușcați, dar nu a vrut să asculte. Eu i-am ascultat ordinul și, în acel moment, un locotenent de lângă mine, a fost împușcat mortal. La rândul meu, am fost rănit la picior și am rămas invalid.
          Cu ajutorul lui Dumnezeu am apucat ziua când s-a terminat războiul, putându-mi continua mersul firesc al vieții”, ne relatează cu emoție distinsul veteran.
          Domnul Francisc a fost decorat, pentru faptele de vitejie de pe front, cu Medalia „Crucea comemorativă a celui de-Al Doilea Război Mondial, 1941-1945”.
          De asemenea, în urma ordinelor de avansare în grad, emise de Ministerul Apărării Naționale, distinsul veteran a ajuns la gradul de locotenent-colonel în retragere.
          După război a continuat să lucreze tot în construcții și a ieșit la pensie pentru limită de vârstă.
          Acum duce o viață cumpătată, fiind înconjurat cu multă dragoste de cei 3 nepoți și 2 strănepoți.
          Vizita noastră l-a bucurat nespus pe domnul Francisc și ne-a spus că ne așteaptă cu grad drag și cu alte ocazii.
         
          Acest proiect de suflet beneficiază de sprijinul Arômes Noirs, Fornetti Románia, Luna Solai, Angelli, Magiun de prune Topoloveni, cofetăria Piticot și S.C. Display Total Grup SRL.
 
Text: Mirela Florian
Foto: DCVP
Datele personale și fotografiile au fost postate cu acordul doamnei  lt.col(rtr.) grigore FRANCISC
Top