„ Mi-a plăcut în viață binele, adevărul și frumosul”
 
          Cu ocazia sărbătoririi zilei de naștere, domnul colonel (rtr.) Ioan BARCĂ‚, veteran  de război, a fost vizitat astăzi, de reprezentanți ai Direcției calitatea vieții personalului,  în cadrul programului „Acasă la Veterani”.
 
Distinsul veteran s-a născut în localitatea Roman, în data de 23 august 1924. A urmat cursurile școlii gimnaziale și liceale în localitate, remarcându-se prin rezultate foarte bune la învățătură.
 În anul 1944 familia a fost evacuată în Sibiu, an în care domnul Barcă  abia terminase liceul.
         
          „Am citit în ziarul Universul că se organizează concurs la Școala de Geniu, și atunci am decis să urmez cariera militară. În câteva luni am fost remarcat la școală, fiind avansat la gradul de elev-plutonier, spre bucuria părinților. Am terminat școala, clasat al treilea, având astfel posibilitatea să îmi aleg garnizoana în care să lucrez. Am fost repartizat la Regimentul 7 Pioneri, specialitatea geniu. Ulterior, am lucrat la Regimentul 5 Pioneri din Focșani, având funcția de comandant de companie.
          Mai târziu am fost numit instructor la catedră, în Râmnicu Vâlcea, unde am predat  timp de 12 ani. Apoi, am predat cursul de psiho-pedagogie la Școala din Sibiu și, în final,  m-am stabilit în București, unde am lucrat până în anul 1981, când am ieșit la pensie.
           După ce am trecut în rezervă m-am dedicat muzicii, cântând la vioară în orchestra medicilor militari”, ne relatează distinsul veteran.
          Acum, la 94 de ani se poate mândri cu un băiat, 2 nepoți și 2 strănepoți și este înconjurat și îngrijit cu multă dragoste de personalul așezâmântului destinat persoanelor vârstnice unde locuiește în prezent.
          La finalul vizitei, venerabilul veteran ne-a recitat cu emoție în glas și lacrimi în ochi câteva versuri din poeții preferați, lectura fiind principala preocupare a dânsului la acești frumoși ani.
          Îi transmitem un călduros La Mulți Ani, cu sănătate și numai bucurii!
          Transmitem, pe această cale, mulțumiri doamnei Angela Gal, pentru ospitalitatea cu care ne-a primit.
 
 Mulțumim pentru sprijinul oferit în organizarea acestui eveniment sponsorilor: Cofetăria Piticot și S.C.Jidvei.
 
 
           
Foto: Direcția calitatea vieții personalului.
Text: Mirela Florian
Datele personale și fotografiile au fost postate cu acordul domnului col.(rtr.). Ioan Barcă.
#mapn #ArmataRomâniei
#dcvp

Top