Vizitarea veteranului de război Ioan MALIȚA, de către reprezentanți ai Direcției calitatea vieții personalului
29.05.2020
 
          Domnul Ioan Malița, veteran de război a fost vizitat astăzi, cu ocazia aniversării vârstei de 95 de ani, de către reprezentanți ai Direcției calitatea vieții personalului, în cadrul proiectului „Acasă la Veterani”.
A participat pe front în Transilvania, Toplița, ca ofițer, făcând parte dintr-un regiment de cavalerie .
 „Câteva săptămâni am stat în tranșee până s-a retras inamicul german. Era un zgomot infernal, gloanțele șuierau pe lângă noi. Slavă Domnului că am scăpat viu și nevătămat ”, povestește cu emoție distinsul veteran.
Pentru faptele de vitejie de care a dat dovadă pe câmpul de luptă, venerabilul veteran a fost decorat cu Medalia  „Crucea comemorativă a celui de-Al Doilea Război Mondial, 1941-1945”.
          „Am prins vremuri grele , dar nu ne-am pierdut speranța, am fost curajoși. Soțul meu a lucrat 47 de ani , iar eu 38 de ani. Am avut ocazia să colaborez cu regretatul general Dragnea Marin, veteran de război. După război ne-am mutat cu domiciliul de 7 ori, nu ne-a fost ușor, dar am rezistat și nu am dat înapoi niciodată. Ne mândrim azi cu fiul care este sprijinul și alinarea noastră, la această înaintată vârstă ”,  ne relatează soția acestuia.
         
La ceas aniversar, reprezentanții Direcției calitatea vieții personalului îi urează veteranului de război, un trai liniştit şi sănătate, asigurându-l de întreaga noastră stimă și respect pentru faptele de vitejie de pe câmpul de luptă .
                                                                                        
În perioada de alertă, continuă activităţile de sprijin umanitar a veteranilor de război,  dorind să aducem, prin aceste gesturi simbolice,  un pios omagiu bravilor veterani de război ai celor de-Al Doilea Război Mondial.
 
Acest proiect de suflet beneficiază de sprijinul Fornetti Románia, Luna Solai, Magiun de prune Topoloveni, S.C. Jidvei, Cofetăria Piticot și S.C. Display Total Grup SRL.
 
Text: Florian Mirela
Foto: Slt. Mistreanu Constantin Viorel


Acțiuni umanitare în sprijinul veteranilor de război
 
Militari din Brigada 18 Cercetare Supraveghere ,,Decebal” şi Batalionul 1 CIMIC au dus acţiuni de tip CIMIC (cooperare civili-militari) sâmbătă, 9 mai, în localităţile Orţişoara, Pădureni şi Jimbolia  și duminică, 10 mai, la Timişoara.
Camarazii noştri sunt alături de veteranii şi văduvele de război care, în această perioadă, au nevoie de ajutor şi sprijin. Acestea sunt momentele în care generaţia noastră are datoria să le fie alături şi să îi cinstească pentru eroismul, curajul şi spiritul de sacrificiu, întrucât veteranii de război sunt adevărate modele pentru militarii de azi.
Sursă Text/Foto: Facebook Forțele Terestre Române


Dragi veterani de război, nu sunteți singuri în aceste vremuri dificile!
 
Ne-am deplasat la domnul George Tofan, veteran de război și la doamna Constanța Anghel, văduvă de veteran de război, cu câte un pachet cu alimente de strictă necesitate, întrucât vârsta înaintată, problemele de sănătate și restricțiile impuse pentru protecția vârstnicilor nu mai permit deplasarea acestora la supermarket și farmacie.
În baza Planului de sprijin al veteranilor de război pe perioada stării de urgență, Ministerul Apărării Naționale a decis înființarea unei linii telefonice TELVERDE, cu numărul de apel 0800.410.990, pentru sprijinirea veteranilor și văduvelor de război, iar funcționarea acesteia este asigurată de Direcția calitatea vieții personalului.
Vă încurajăm să apelați la acest număr dacă cunoașteți veterani și văduve de război, aflați în situații de risc, fără întreținător, sau care se confruntă cu probleme sociale deosebite, iar noi vom depune tot efortul necesar să îi ajutăm.
 
Text/FOTO: Direcția calitatea vieții personalului
#VeteraniDeRazboi #DCVP #MApN
 
 
Acțiuni umanitare în sprijinul veteranilor de război

 „Noi aveam 22 de ani când am căzut prizonieri.”
 „Eu port medaliile. Nu sunt ale mele. Sunt ale lor, fiindcă ei au căzut.”
 
Echipe de specialişti ai Batalionului 1 CIMIC (cooperare civili-militari) din București distribuie, începând cu data de 6 mai, peste 300 de pachete cu produse alimentare de strictă necesitate, veteranilor de război și văduvelor acestora din județele Arad, Brașov, Hunedoara, Mureș și Timiș. În acţiunile lor sunt sprijiniţi de camarazii din Forţele Terestre Române din unităţile care au ca zonă de responsabilitate judeţele enumerate mai sus. Aceasta reprezintă cea de-a patra misiune de asistență umanitară desfășurată de militarii din Capitală în beneficiul persoanelor aflate în dificultate în diverse zone ale țării.
Foto: Acţiuni de sprijinire a veteranilor de război şi a văduvelor acestora realizate de echipele CIMIC comandate de locotenent Bogdan Apostol pe direcţia Braşov şi Mureş şi locotenent Roxana Manolache pe direcţia Hunedoara, Timiş şi Arad..

Sursă Text: Facebook Forțele Terestre Române, Ministerul Apărării Naționale, Batalionul 1 CIMIC.
 
 
„Pentru un an de prosperitate, îngrijește-te de grâu,
Pentru zece ani de prosperitate, îngrijește-te de copaci,
Pentru o sută de ani de prosperitate, îngrijește-te de OAMENI!”
04-07.05.2020
Cu toții avem tendința de a ne concentra pe propria familie, comunitate și e absolut normal să fie așa. Însă nu putem să pierdem din vedere responsabilitatea pe care o avem cu toții, ca cetățeni ai României, față de țară și față de semeni.
În aceste momente, dificile mai ales pentru persoanele vârstnice, Ministerul Apărării Naționale se preocupă de veteranii și văduvele de război. Aceștia sunt în permanență prioritatea militarilor.
În cadrul celei de-a patra misiune de asistență umanitară desfășurată în beneficiul veteranilor și văduvelor de război, militarii Batalionului 1 CIMIC au ajuns deja în județele Hunedoara, Arad și Brașov.

Text: Direcția calitatea vieții personalului
Foto: Batalionul 1 CIMIC București
#VeteraniideRazboi #MApN #CIMIC
#ArmataRomâniei
 
 
Continuă activitățile de sprijin umanitar a veteranilor și văduvelor de război!
 
În baza Planului de sprijin al veteranilor de război pe perioada stării de urgență, Departamentul pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului continuă activitățile de sprijin umanitar a veteranilor de război și văduvelor de război din județele Arad, Timiș, Hunedoara, Brașov și Mureș.
În perioada 06-08.05.2020 militarii Batalionului 1 CIMIC (cooperare civili-militari) din București, vor distribui aproximativ 300 de pachete cu produse alimentare, oferite de S.C. PROFI ROM FOOD SRL și S.C. MASPEX ROMÂNIA SRL.
Acțiunea din această săptămână reprezintă cea de-a patra misiune de asistență umanitară desfășurată de militari în beneficiul persoanelor aflate în dificultate, după cele din județele Argeș, Suceava, Iași, Dolj și Mehedinți, unde s-au distribuit peste 2000 de pachete cu produse alimentare de strictă necesitate.

Text: Direcția calitatea vieții personalului
Foto: Batalionul 1 CIMIC București

#VeteraniDeRăzboi #MApN #B1CIMIC
 

 
Alimente pentru veteranii de război și văduvele de război din județele Iași, Dolj și Mehedinți distribuite de militarii Batalionului 1 CIMIC
 
Militari ai Batalionului 1 CIMIC (cooperare civili-militari) din București distribuie, în perioada 12-15 aprilie, 500 de pachete cu produse alimentare de strictă necesitate, pentru veteranii de război și văduvele de război din județele Iași, Dolj și Mehedinți.
Produsele alimentare au fost oferite de S.C. MEGA IMAGE.
Echipa CIMIC, comandată de locotenentul Răzvan Sandu, execută, începând din 12.04.2020, vizite la veteranii de război și văduvelor veteranilor de război din zona Iași.
Vizitele reprezentanților Batalionului 1 CIMIC, însoțiți de colegii de la Centrul Militar Județean Iași, au o componentă de ajutorare având în vedere că vor distribui eroilor noștri un număr de 380 de pachete cu produse alimentare.
 
Sursa:
Comunicatul de presă al MApN nr. 124/12.04.2020
Facebook Forțele Terestre Române
Facebook Ministerul Apărării Naționale
Facebook Veteranii Armatei României
 

Militarii Batalionului 1 CIMIC, însoțiți de colegi de la Centrul Militar Județean Dolj și Brigada Multinațională Sud-Est, continuă distribuirea pachetelor cu alimente si produse de igienă veteranilor și văduvelor de război din localități ale județului Dolj și Mehedinți. Aceste fotografii sunt din localitățile: Iași, Hăbășești, Strunga, Cepelnita, Cotnari (jud. Iași) și Botoșești Paia, Calafat și Plopșor.
 
 
Vizitarea veteranului de război cpt. (rtr.) Constantin Radu la împlinirea a 96 de ani de către militari din Batalionului 72 Geniu „General Constantin Savu”

În data de 10 aprilie 2020, în plină pandemie de COVID-19, militari din Batalionul 72 Geniu “General Constantin Savu”, s-au deplasat la domiciliu cpt. (rtr.) Constantin Radu, veteran de război, cu ocazia împlinirii venerabilei vârste de 96 de ani. Militarii Batalionului 72 Geniu sprijină veteranii de război aflaţi în situaţii deosebite în vederea minimizării expunerii lor în afara locuinţelor în perioada stării de urgenţă, pentru acordarea ajutorului necesar pentru asigurarea nevoilor de hrană, medicamente şi dezinfectanţi. Din partea comenzii unităţii, subofiţerul de comandă, Plt.adj.pr. Popa Gicu i-a înmânat o diplomă de onoare, în semn de recunoştinţă faţă de faptele de eroism săvîrşite pe timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Vizita l-a bucurat foarte mult pe domnul Constantin Radu care ne-a invitat cu drag să-i fim alături şi la sărbătorirea vârstei de 97 de ani de anul viitor. Vă mulţumim domnule Constantin Radu pentru lecţia de optimism şi perseverenţă, pentru căldura sufletească şi exemplul lăsat generaţiilor care vă urmează.
La împlinirea celor 96 de ani, îi urăm domnului Constantin Radu multă sănătate, viaţă lungă şi liniştită alături de familie şi tradiţionalul “La mulţi ani”. Cinste şi onoare veteranilor de război !

Sursa: Brigada 10 Geniu "Dunărea de Jos"
Text: Plt.adj.pr. Popa Gicu, foto: Plt. Micu Iulian
 
 
 „Alături de Veteranii noștri!” - campania militarilor din Garnizoana Buzău
 
Comenduirea Garnizoanei Buzău a lansat campania umanitară: „Alături de Veteranii noștri!”
Acțiunea constă în derularea de activități caritabile pentru veteranii de război și militarii în retragere aflați în situații deosebite, fără susținători, pe perioada stării de urgență, pentru asigurarea mijloacelor de subzistență și a medicamentelor, în vederea minimizării expunerii lor în afara locuințelor.
Scopul acestei acțiuni este de a fi aproape de veterani cu recunoștința, respectul și dragostea noastră.
Campania a demarat prin oferirea zilnică, din resursele proprii ale militarilor, a unei mese calde, plutonierului adjutant principal Bănică Ion, în vârstă de 98 de ani, un veteran al celui de-Al Doilea Război Mondial, un militar mândru de ceea ce a fost în cadrul trupelor de parașutiști.
Poveștile sale sunt adevărate lecții de viață. A luptat pe frontul de vest, își amintește cu nostalgie crâmpeie din viaţa militară, alături de primul general al parașutiștilor, generalul-maior Grigore Baștan.
Deși situația actuală nu îi permite expunerea în afara locuinței, dorința sa cea mai mare rămâne tot aceea de a mai fi cel puțin o dată în formaţie, de a mai participa la o defilare, de a se mai putea întoarce la unitatea din Crâng, locul unde a lăsat o parte din inima sa.
La plecare, ne salută militărește cu lacrimi în ochi, dându-ne o lecție de viață că și prin faptele umanitare față de înaintași putem fi solidari și putem demonstra că suntem o Românie puternică!
***
Comenduirea Garnizoanei Buzău împreună cu Centrul Militar Județean Buzău relaționează zilnic cu veteranii de război pentru identificarea nevoilor de sprijin pe perioada stării de urgență la numărul de telefon: 0238433155.
Orice persoană care dorește să se alăture acestei acțiuni umanitare o poate face și prin vizitarea la domiciliu, pentru sprijin în rezolvarea unor probleme sociale, medicale, gospodăreşti.

Sursa: Divizia 2 Infanterie Getica
 
 
Batalionul CIMIC și misiunea de sprijin în județul Suceava
 
Militarii Batalionului 1 CIMIC au distribuit în data de 09 aprilie, încă 250 de pachete cu alimente de bază şi produse de igienă unor persoane vârstnice din comuna Bosanci, judeţul Suceava. Colegii noștri au vizitat și doi veterani de război: George Curic în vârstă de 101 ani şi Zamfir Croitor în vârstă de 97 de ani care i-au primit cu mare bucurie.

Foto: Andrei Vicol, Vasile Semeniuc
Sursa: Facebook Batalionul 1 CIMIC
 
 
„Dumnezeu a fost alături de mine tot timpul, căci altfel nu mai eram de mult”
 
Ne-am bucurat să-l revedem pe domnul căpitan (rtr.) Ioan MOISA, veteran de război, pentru că știam că este într-o situație dificilă, fiind singur și neavând pe cineva să-l îngrijească. Cu ajutorul unor oameni cu inimă mare am avut posibilitatea să-i oferim alimente de strictă necesitate astfel încât să nu ducă lipsă în această perioadă de cele necesare traiului.
 Reprezentanții structurii noastre l-au întâlnit pentru prima dată pe domnul Ioan în data de 12.12.2019, la împlinirea venerabilei vârste de 96 de ani.
„M-am născut la Bacău, într-o familie de români cu 7 copii. Am rămas, din păcate, orfan de la vârsta de 12 ani, după ce tatăl meu, vânător fiind, a fost împușcat din greșeală la o partidă de vânătoare. Și, ca o ironie sau ca o moștenire genetică, vă spun că și eu am avut microbul acesta toată viața mea. După moartea tatălui am fost nevoiți toți frații împreună cu mama să muncim pentru a ne putea întreține.
 Am fost încorporat la vârsta fragedă de 17 ani la Bacău unde am stat un an, apoi m-au transferat undeva într-o comună de lângă județul Dâmbovița. În anul 1944 când trupele române luptau împotriva forțelor germane, am fost trimis pe front cu Regimentul 27 Infanterie din cadrul Diviziei 6, Compania 7, având funcția de mitralior. Am ajuns cu trupele până la Oarba de Mureș, ca apoi să fim trimiși la Turda, unde era nevoie mare de noi, trupele nemțești opunând rezistență puternică. Ajunși pe câmpul de luptă ne-am așezat într-o vale, pe o gârlă, unde trebuia să nimicim dușmanul care era poziționat, mai bine ca noi, pe o coamă de deal, ascunși într-o vie. După nenumărate rafale ale inamicului, trase pe deasupra capului, am fost lovit de un glonț în gură, care a ricoșat prin gât spre stomac. Am avut dinții din față rupți, fractură de maxilar, zona gâtului sfârtecată și ochiul stâng afectat grav. Îmi amintesc că m-am trezit brusc după ce am zăcut inconștient de la ora 18 până a doua zi după prânz, când am reușit să mă deplasez spre camarazii mei de luptă, plin de sânge și cu puterile sleite. Am fost luat și transportat cu o căruță în apropiere, la o școală unde era improvizată o stație medicală.
După aproximativ 4 zile, nemâncat și foarte slăbit, după ce pierdusem mult sânge, am fost trimis la spitalul din Blaj. Am avut și infecție în urma prezenței glonțului în corp. După aproximativ 4 luni am început să mă refac și să-mi recapăt vederea la ochiul rănit. Pe perioada recuperării am început să dau o mână de ajutor la îngrijirea bolnavilor, fiind considerat un om util pentru personalul medical .
După război am urmat cursurile Școlii de tehnică dentară, obținând calificarea de tehnician dentar. Am lucrat la mai multe spitale din București, Cotroceni, Colentina, Spitalul de stomatologie din Plevnei, Spitalul de copii Mântuleasa și Policlinica Vitan, de unde și am ieșit la pensie.
 Dumnezeu a fost alături de mine tot timpul, căci altfel nu mai eram de mult”.
În baza Planului de sprijin al veteranilor de război pe perioada stării de urgență, Ministerul Apărării Naționale a decis înființarea unei linii telefonice TELVERDE, cu numărul de apel 0800.410.990, pentru sprijinirea veteranilor și văduvelor de război, iar funcționarea acesteia este asigurată de Direcția calitatea vieții personalului.
 
Vă încurajăm să apelați la acest număr dacă cunoașteți veterani și văduve de război, aflați în situații de risc, fără întreținător, sau care se confruntă cu probleme sociale deosebite, iar noi vom depune tot efortul necesar să vă ajutăm.
 
Text:Maior Diana Iuga/Direcția calitatea vieții personalului
Fotografii: Locotenent colonel Marius Pițurlea
 
#ApărămVeteranii #AcasăLaVeterani #VeteraniDeRazboi
 
 
„Să aveți parte de sănătate și de mult bine. Sperăm ca în curând să ne putem revenea în circumstanțe mai prietenoase.”
 
Continuăm vizitele la veteranii de război din Municipiul București însă, de această nu am putut sta la povești, așa cum obișnuiam, circumstanțele în care ne găsim forțându-ne să păstrăm distanța. Totuși ne-am bucurat să îl salutăm pe domnul cpt. (rtr.) Dumitru VLADU, veteran de război,  care va împlini în curând 101 ani. Cu ocazia apropierii sărbătorilor pascale ne dorim ca Dumnezeu să îl binecuvânteze și să îl apere de toate relele știute și neștiute.
 
Domnul Dumitru s-a născut în comuna Brăbeni, județul Olt, într-o familie de agricultori cu 7 copii.
În data de 15 mai 2019, cu ocazia sărbătoririi celor 100 de ani de viață, distinsul veteran ne povestea despre căsnicia frumoasă, bazată pe respect și înțelegere, alături de doamna Verginica, după 70 de ani de conviețuire comună.
„Încă de la vârsta de 15 ani un frate m-a luat în București ca ucenic la un atelier de tâmplărie și așa am învățat tainele acestei meserii care mi-a plăcut foarte mult”.
În baza Planului de sprijin al veteranilor de război pe perioada stării de urgență, Ministerul Apărării Naționale a decis înființarea unei linii telefonice TELVERDE, cu numărul de apel 0800.410.990, pentru sprijinirea veteranilor și văduvelor de război, iar funcționarea acesteia este asigurată de Direcția calitatea vieții personalului.
Vă încurajăm să apelați la acest număr dacă cunoașteți veterani și văduve de război, aflați în situații de risc, fără întreținător, sau care se confruntă cu probleme sociale deosebite, iar noi vom depune tot efortul necesar să vă ajutăm.
Text:Maior Diana Iuga/Direcția calitatea vieții personalului
Fotografii: Locotenent colonel Marius Pițurlea
#ApărămVeteranii #AcasăLaVeterani #VeteraniDeRazboi
 

 
 Vizitarea veteranului de război cpt. (rtr.) Gheorghe Budan, de către reprezentanți ai Direcției calitatea vieții personalului
 
                În urma unei solicitări la TEL VERDE 0800 410 990 - sprijin veterani de război, o echipă a Direcției calitatea vieții personalului s-a deplasat la domiciliul veteranului de război, căpitan (rtr ) Gheorghe Budan, în vârstă de 102 de ani, din sectorul 5, București, în vederea asigurării unor produse alimentare, de bază.
Căpitanul Budan a participat la război între anii 1941-1945, cu Regimentul 23 Infanterie Bârlad, venerabilul veteran fiind decorat cu Medalia ”Crucea comemorativă a celui de-Al Doilea Război Mondial, 1941-1945”.
Acţiunea se înscrie în cadrul aplicării măsurilor din Planul de sprijin al veteranilor de război, pe perioada stării de urgenţă.
 Sursă foto: Valentin Ciobârcă
 
           
Vizitarea veteranei de război Fevronia Breahnă, de către reprezentanți ai Direcției calitatea vieții personalului
 
          Continuă acordarea sprijinului veteranilor de război în urma solicitărilor telefonice, la numărul de TEL VERDE 0800 410 990 - sprijin veterani de război.
O echipă a Direcției calitatea vieții personalului s-a deplasat și astăzi (07 aprilie 2020) la domiciliul veteranei de război, Fevronia Breahnă, în vârstă de 97 de ani, din sectorul 5, București, în vederea asigurării unor produse alimentare, de bază.
Veterana noastră este născută la data de 21 decembrie 1923, în localitatea Dobârceni, județul Botoșani, într-o familie cu unsprezece copii (doi băieți și nouă fete), fiind al doilea copil al familiei.
Tatăl și-a desfășurat activitatea în cadrul școlii din comună, fiind învățător, iar mama casnică s-a ocupat de creșterea copiilor. În cadrul familiei și a gospodăriei fiecare avea stabilit clar rolul. Familia se putea mândri că la momentul respectiv avea o gospodărie frumoasă, cu multe animale, utilaje pentru lucrul câmpului, casa mobilată și spațioasă.
Odată cu începerea războiului, în urma primirii Ordinului de evacuare, familia a trebuit să părăsească meleagurile natale, să renunțe la toată agoniseala și să se mute în București.
Aici, doamna Fevronia, timp de trei ani a urmat cursurile școlii de asistente din cadrul Spitalului unificat Brâncovenesc (305).
Considerat cel mai modern și mai bine utilat spital al Bucureștiului din prima jumătate a secolului XIX-lea, Spitalul Brâncovenesc a fost ridicat în perioada 1835-1838 de Safta Brâncoveanu,  în zona Pieței Unirii de astăzi. Spitalul a fost gândit pentru ajutorarea oamenilor săraci și a funcționat având la bază veniturile de la moșiile donate de ctitoră.
La inaugurare avea 60 de paturi și a fost constituit în același timp și ca școală medicală. Pe perioada celui de-Al Doilea Război Mondial acesta a funcționat ca spital militar cu 500 de paturi.
„Dis-de-dimineață eram la patul bolnavilor, iar după-amiaza, până se lăsa seara, la cursuri”.
Pe 4 aprilie 1941, spitalul a fost bombardat pentru prima dată de către ruși.
„Veneau rușii razant pe deasupra spicelor de grâu și mitraliau tot ceea ce mișca. A fost prăpăd. A trebuit să ne adăpostim într-un șanț aflat în apropierea Bisericii Bălașa. Bombele cădeau precum stropii de ploaie. Jumătate din personalul medical al spitalului a fugit din calea terorii. Nu mi-a fost teamă, am rămas pentru că mă obișnuisem deja. Tot timpul eram printre bolnavi”.
În acele vremuri, își amintește că „eram puține asistente și trebuia să te ocupi de un număr mare de bolnavi, care din cauza lipsei spațiului din saloane mulți erau întinși pe niște saltele pe holurile spitalului.
Am văzut cazuri deosebite de oameni răniți și mutilați de ororile războiului. Cei mai suferinzi erau cei cu fracturi de bazin, li se făceau injecții cu antibiotice și calmante pentru alinarea durerilor. Mai erau cei cu fracturi de femur, li se puneau atele sau diferite sisteme de prindere rudimentare.
Îmi amintesc cu oarecare tristețe de un bolnav de epilepsie care a făcut o criză cu puțin timp înainte de operație. A fost groaznic”.
Pe toată durata războiului și-a desfășurat activitatea ca asistentă în cadrul blocului operator al spitalului. După război și-a continuat activitatea tot în cadrul spitalului, ieșind la pensie la vârsta de 56 de ani.
„Îmi amintesc că m-am căsătorit la vârsta de 24 de ani, soțul fiind tehnician la telefoane, murind săracul după numai 10 ani de căsnicie din cauza astmului pulmonar, dobândit din cauza condițiilor deosebit de grele de trai din acele vremuri.
Dintre toți frații, astăzi mai trăiesc două surori, Tania în vârstă de 82 de ani și Ileana în vârstă de 80 de ani”.

Doamna Fevronia se poate bucura de faptul că este sănătoasă, plină de viață și optimism.
Are un respect deosebit pentru haina militară, amintindu-și că, atunci când era copil, „ femeile făceau o reverență, iar bărbații își scoteau pălăria atunci când vedeau un militar, iar toate fetele erau îndrăgostite de cei care purtau haina militară”.
Doamna Breahnă a fost întotdeauna o femeie credincioasă făcându-și zilnic rugăciunile.
 
Text: Mirela Florian
Foto: Valentin Ciobârcă
 

 
 Vizitarea veteranului de război mr. (rtr.) Constantin RADA, de către reprezentanți ai Direcției calitatea vieții personalului
 
               În urma unei solicitări la TEL VERDE 0800 410 990 - sprijin veterani de război, o echipă a Direcției calitatea vieții personalului s-a deplasat la domiciliul veteranului de război, maior (rtr.) Constantin RADA, în vârstă de 96 de ani, din București, în vederea asigurării unor produse alimentare, de bază.
Distinsul veteran s-a născut la data de 22.11.1923, în comuna Strejești, jud. Romanați (astăzi jud.Olt), într-o familie de agricultori cu trei copii, doi băieți și o fată.
Viața acestuia este o întreagă enciclopedie, fiind nevoit să muncească de la vârsta de 13 ani, lucrând ca  „băiat de prăvălie” .
„Când a început războiul aveam vârsta de 18 ani. Am fost încorporat la Regimentul 3 Transmisiuni din Caracal. De aici, am fost trimiși în comuna Dărăști din jud. Ilfov, pentru instrucție. Eram cazați la oameni acasă, primind hrană de la unitățile militare. După această perioadă de instrucție am fost trimiși la Cotroceni, la Regimentul 3 Transmisiuni Aero, unde am însușit alfabetul Morse.
Am fost repartizați în final în pădurea Băneasa, unde ne-am perfecționat în acest limbaj.
Din tot regimentul, jumătate au fost trimiși pe front și jumătate au rămas pe loc.
Țin minte, cu emoție, că am ieșit la raport și am cerut să fiu repartizat, oriunde, împreună cu un coleg de școală și un bun prieten al meu, dar nu mi s-a aprobat, iar el a fost trimis pe front și eu am fost repartizat la Aeroportul Pipera, la o centrală telefonică.
Cu tristețe am aflat că prietenul meu a murit pe frontul din Ungaria, călcând pe o mină.

La un moment dat comandantul nostru a fost somat să depună armele, dar acesta a refuzat, motivând faptul că nu are de ce să depună armele din moment ce noi suntem aliați cu rușii.
Acest lucru ne-a costat, fiind obligați să plecăm, în mare parte, pe front”, ne relatează domnul Rada.
Pentru faptele de arme de pe câmpul de luptă domnul Rada a fost decorat cu Medalia „Crucea comemorativă a celui de-Al Doilea Război Mondial, 1941-1945”.

Distinsul veteran de război a dus o viață fără excese alimentare, nu a fumat și a fost foarte activ, muncind cu devotament și dăruire.
„Țin minte că mă trezeam la ora 5.00 dimineața, mâncam o ciorbă și mai mă întorceam acasă în jurul orei 1.00 noaptea. Nu erau mijloace multe de transport pe vremea aceea. A fost foarte greu, dar am trecut cu bine peste toate greutățile”, povestește cu emoție în glas domnul Rada.
Chiar dacă soția are acum probleme medicale, se bucură că are în jurul dânsului doi copii, doi nepoți și o strănepoată, acum în vârstă de 3 ani.
„Cea mai mare bucurie a mea a fost și sunt copiii mei, nepoții și strănepoții, cu care mă mândresc și care îmi fac viața frumoasă”,  ne relatează cu seninătate distinsul veteran.
Această vizită se înscrie în cadrul aplicării măsurilor din Planul de sprijin al veteranilor de război, pe perioada stării de urgenţă.
 *
Ministerul Apărării Naționale a decis înființarea unei linii telefonice TELVERDE, cu numărul de apel 0800.410.990, pentru sprijinirea veteranilor și văduvelor de război pe perioada stării de urgență, în perioada măsurilor de prevenire a efectelor pandemiei COVID-19.
În prezent, 4. 098 veterani de război și 104 văduve de război se află în evidențele Casei de pensii sectoriale a Ministerului Apărării Naționale, Casei de pensii sectoriale a Ministerului Afacerilor Interne și Casei Naționale de Pensii Publice.
Text: Mirela Florian
Foto: Slt. Mistreanu Constantin Viorel
 
 
 Vizitarea veteranului de război col. (rtr.) Constantin Gheorghe de către reprezentanți ai Centrului Militar Zonal Cluj
  
Colonelul (rtr.) Constantin Gheorghe în vârstă de 89 de ani este unul din puţinii veterani de război pe care îi mai avem. În aceste momente grele gândul nostru este la ei şi încercăm să îi sprijinim cu ce putem. A venit momentul să îi apărăm noi  pe ei.
În urma solicitării ajutorului şi pentru minimizarea expunerii la riscul de a fi contaminat, un militar din cadrul Centrului Militar Cluj s-a deplasat în locul acestuia la farmacie pentru a-i asigura  medicamentele necesare. Acţiunea se înscrie în cadrul aplicării măsurilor din Planul de sprijin al veteranilor de război, pe perioada stării de urgenţă.
Sursă: CMZ Cluj
  
  Vizitarea veteranului de război Gheorghe Bârzu, 92 de ani, de către reprezentanți ai Bazei 95 Aeriană „Erou Căpitan Aviator Alexandru Șerbănescu” Bacău
 
Militari din cadrul Bazei 95 Aeriană "Erou Căpitan Aviator Alexandru Şerbănescu" s-au deplasat la domiciliul veteranului de război Gheorghe Bârzu, în vârstă de 92 de ani, din judeţul Bacău, în vederea asigurării unor servicii medicale solicitate telefonic de acesta.
Acţiunea se înscrie în cadrul aplicării măsurilor din Planul de sprijin al veteranilor de război, pe perioada stării de urgenţă.
.O linie telefonică TELVERDE, cu numărul de apel 0800.410.990 destinată veteranilor de război și a văduvelor de război a fost înființată și este deja funcțională. Ea este destinată semnalării tuturor situațiilor deosebite în care s-ar putea afla veteranii de război, fără susținători sau alte forme de ajutor direct. Programul de funcționare al liniei telefonice TELVERDE este: între 08.00 – 20.00 (de luni până vineri) și între orele 08.00 – 16.00 (sâmbătă și duminică).
Sursă: facebook MApN
 
     
 Vizitarea veteranului de război  slt. (rtr.) Ștefan Grosu,  98 de ani, de către reprezentanți  ai  Direcției calitatea vieții personalului
 
  Sublocotenentul Ștefan Grosu este unul dintre românii care a văzut cu ochii lui atrocitățile unui război. La cei 98 de ani ai săi, încă își mai amintește cu precizie toate localitățile prin care a trecut atunci când a fost pe front. Are în memorie peisajele care înconjurau locul în care era poziționată unitatea sa de tunuri antitanc. „Pe front nu e nimic bun. Acolo e iadul şi trebuie să trăiești în el”.
În urma unei solicitări telefonice, la numărul TELVERDE 0800 410 990 - sprijin veterani de război, o echipă a Ministerului Apărării Naționale s-a deplasat la domiciliul domnului Grosu Ștefan,  din sectorul 1, București, în vederea asigurării unor produse alimentare, de bază.
Acţiunea se înscrie în cadrul aplicării măsurilor din Planul de sprijin al veteranilor de război, pe perioada stării de urgenţă.
Foto:Valentin Ciobârcă
Sursa: facebook MApN
 
 
Vizitarea veteranului de război  col. (rtr.) Pantilimon Moroșanu,  93 de ani, de către reprezentanți  ai  Direcției calitatea vieții personalului
 
„- Cum stați cu sănătatea, domnule colonel ?
- Binișor, pot să spun că sunt bine, la vârsta mea de 93 de ani.
- Vă este teamă de virus?
- Eu am apucat tifosul. În două săptămâni, în satul meu Poiana din Neamț au murit jumătate din bărbați. Tatăl meu s-a stins din viață la 45 de ani, răpus de tifos exantematic. Mama mea a supraviețuit acestei boli neiertătoare și a trebuit să ne crească singură, cinci copii.
Eu sunt obișnuit cu greul. De mic am cunoscut rigorile vieții de la țară. De la vârsta de 6-7 ani mergeam cu animalele la păscut, aveam la mine doar un pic de mămăligă și uneori fructe. La 17 ani am plecat la război.
În perioada războiului mă aflam la Breaza la o Școală de subofițeri. Părinții au fost evacuați în Botoșani, iar noi, premilitarii am fost trimiși de la Breaza la Brașov.
Pe front am plecat în anul 1944. Am plecat pe jos de la Târgul Neamț până la Focșani, timp de trei luni de zile - februarie, martie, aprilie.
După 23 august 1944, ne-am întors la Breaza, iar nemții în retragere, împușcau tot ce găseau în cale. Țin minte că toate străzile erau pline de motorină și benzină. Noi a trebuit să fugim din calea acestora să nu ne omoare și ne-am ascuns în pădurile din Valea Prahovei. Am stat trei zile fără mâncare, dar am supraviețuit.
După război, am plecat din Breaza până acasă, pe jos. Am ajuns de-abia în luna decembrie.
Am stat acasă o perioadă de aproximativ 2 ani, după care m-am angajat la Ministerul de Interne, ca subofițer. Între timp, am absolvit Școala de ofițeri jandarmi, iar după 12 ani de activitate am fost trecut în rezervă.
Ulterior m-am angajat la o tipografie. Cu colegii de muncă m-am înțeles întotdeauna foarte bine. Aceștia mi se adresau întotdeauna cu „Nea Muri”.
Am ieșit la pensie de la tipografie după 43 de ani de vechime în muncă și în toată această perioadă, nu am avut nici o zi de concediu medical.
M-am căsătorit în anul 1953, iar după un an am avut și un băiat.
Din nefericire, acum 9 ani de zile am rămas fără soție și fără băiat.
Acum mă mai vizitează nepoata și cele două strănepoate, îmi mai alungă puțin singurătatea."
- Nea Muri, să ai grijă de dumneata! Să nu ieși din casă. Dacă ai nevoie de ceva de la farmacie sau magazin să ne suni pe noi. Noi venim cât de repede. Nu putem să vă strângem mâna, dar vă salutăm cu respect și vă dorim multă, multă sănătate!
- Mulțumesc frumos pentru vizită. Doamne ajută să ne vedem cu bine și data viitoare! Sănătate la toți militarii.
Foto:Valentin Ciobârcă
Sursa: Facebook MApN
 
  
 
  Vizitarea veteranilor și văduvelor de război de către militari din garnizoana Buzău
 
 Militarii din garnizoana Buzău au răspuns prezent la solicitarea veteranilor de război și a militarilor în retragere pentru asigurarea medicamentelor, cu suportarea cheltuielilor. De asemenea, militarii garnizoanei Buzău au completat nevoile de hrană care acoperă necesitățile de bază ale beneficiarilor prin resurse proprii.
Militarii au fost răsplătiți cu un salut militar în semn de respect și politețe, receptat în aceeaşi poziţie de drepţi a trupului şi de maximă vibraţie a inimii, întărind convingerea că după inevitabila finalizare a serviciului militar, fiecare dintre noi beneficiem de apartenenţa la un corp de elită.
Comenduirea Garnizoanei Buzău sprijină veteranii de război și militarii în retragere aflați în situații deosebite, fără susținători, pe perioada stării de urgență, pentru asigurarea mijloacelor de subzistență și a medicamentelor, în vederea minimizării expunerii lor în afara locuințelor, prin colaborarea cu Primăria municipiului Buzău și Consiliul Județean Buzău.
Sursă text/foto: MM principal Iulian Cadulencu
 
                                                                                                                   
 Vizitarea  veteranilor de război din municipiul Suceava
 
Militarii Batalionului 1 CIMIC (cooperare civili-militari) din București au distribuit pe data de 05 aprilie 2020, alimente și produse de igienă veteranilor de război din municipiul Suceava.
Militarii Batalionului 1 CIMIC au distribuit, în această perioadă, aproximativ 1.000 de pachete cu produse alimentare și 1.000 de pachete cu produse de igienă persoanelor vârstnice din zone afectate de coronavirus din județul Suceava și din localități greu accesibile din zona Dâmbovicioara, județul Argeș.
Produsele au fost oferite de un donator care a dorit să rămână anonim, iar activitatea de transport și distribuire a acestor produse se va face de militari din Batalionul 1 CIMIC București, în colaborare cu reprezentanții autorităților locale care au identificat și stabilit beneficiarii acestor forme de sprijin.
Alătură-te și tu grupului ”România, fii puternică!”
Foto: lt. Andrei Vicol
Sursă: Facebook MApN
 
 
Top