„Știți care este secretul longevității?...Vă spun eu!....Să-ți propui tot timpul obiective pe care să le realizezi singur, cu forțele proprii, neașteptând ajutorul altuia!”
 
În cadrul programului „Acasă la Veterani”, reprezentanți ai Direcției calitatea vieții personalului din cadrul Departamentului pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, au efectuat o vizită la domnul cpt. (rtr.) Silvestru BELMEGA, veteran de război, activitate dedicată Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice.
 
Stimabilul veteran de război, în vârstă de 99 de ani, ne-a surprins cu energia sa pozitivă, precum și cu buna dispoziție pe care a afișat-o, pe tot parcursul vizitei.
 
Domnul Silvestru s-a născut la data de 27.03.1921, în localitatea Cocești din Bucovina, într-o familie numeroasă, cu 5 copii. Încă din copilărie a fost obișnuit să muncească, familia având o moară, pe cursul unui pârâu, din vecinătatea localității, locul unde își petrecea majoritatea timpului, ajutându-și părinții.
 
Din cauza vremurilor tulburi și nesigure, în anul 1937, familia hotărăște să se mute definitiv în București.
 
„De la vârsta de 17 ani am fost recrutat ca premilitar, ulterior, la împlinirea majoratului am fost încorporat la o unitate de vânător de munte. După o perioadă de timp, am fost mutat la o unitate de pompieri din București, din zona Gării de Est, unde am fost încadrat ca mecanic și șofer, conducând aproape toate tipurile de mașini, dar și motociclete. Aici am prins bombardamentele aviației sovietice asupra zonelor limitrofe capitalei. După terminarea războiului am mai fost concentrat încă o bună perioadă de timp, până aproape de sfârșitul anului 1945”, ne povestește veteranul.
 
Pentru faptele de vitejie de pe câmpul de luptă venerabilul veteran a fost decorat cu Medalia „Crucea comemorativă a celui de-Al Doilea Război Mondial, 1941-1945”.
 
De asemenea, în urma ordinelor generale de avansare, emise de Ministerul Apărării Naționale, distinsul veteran a fost avansat la gradul de căpitan în retragere.
 
După război a lucrat la Centrul de invalizi de pe lângă Foișorul de Foc din București, apoi ca mecanic la atelierele Rieber.
Ne-a povestit cu mult drag de casa pe care a construit-o împreună cu soția și care a trebuit refăcută după cutremurul din 1977. A avut o căsnicie fericită, plină de satisfacții și împliniri. Cea care i-a fost alături mai bine de 50 de ani, s-a stins din viață în anul 2016.
 
În acest moment domnul Silvestru locuiește singur, dar este sprijinit permanent de nepoți, care locuiesc în imediata apropiere.
 
Cinste și onoare veteranilor de război!
 
***
 „Acasă la veterani” este un proiect de suflet beneficiază de sprijinul Fornetti Románia, Luna Solai, Magiun de prune Topoloveni, S.C. Jidvei, Cofetăria Piticot și S.C. Display Total Grup SRL, Maspex România SRL.
 
Text:  Mirela FLORIAN
Foto: Plt. adj. Răzvan NAE


Top