Doamna Anica ȚONE, văduvă de război a fost vizitată de către reprezentanți ai Direcției calitatea vieții personalului, în cadrul programului „Acasă la Veterani”.
 
Distinsa văduvă de război s-a născut la data de 23 mai 1921, într-o familie cu 7 copii,  4 băieți și 3 fete, în localitatea Afumați, jud. Ilfov.
 
După absolvirea studiilor primare și gimnaziale, l-a cunoscut pe domnul Țone Constantin, născut la data de 3 octombrie 1920, în aceeași localitate, cu care s-a căsătorit în septembrie 1941.

În perioada 1941-1942 acesta a participat pe front cu Regimentul 4 Artilerie Grea, la Cotul Donului.

„În anul 1942, pe când se aflau pe câmpul de luptă, la Cotul Donului, văzând că inamicul se apropia din ce în ce mai mult de locul unde se aflau, camarazii soțului s-au gândit să fugă. Dar soțul meu nu a vrut să plece. La un moment dat, tancurile inamicilor s-au apropiat de tranșeele militarilor români și au trecut peste ei, acoperindu-i cu pământ. Fratele meu era în tranșee și a scos capul, atunci a sărit o bombă și i-a retezat capul. A fost groaznic. Aproape tot regimentul a fost decimat. Printre aceștia se afla și soțul meu, care avea doar 21 de ani. Un alt frate mai mare, care se afla și el pe front, a auzit de tragedia care s-a abătut asupra camarazilor români. Din păcate și acesta a căzut la datorie.
          
Scrisoarea pe care o scrisese soțul meu pe front a ajuns după ce a decedat. Mi-am dat seama că el nu mai e după felul cum era scrisoarea, arsă în 4 colțuri. Oficial, vestea morții lui a venit mult mai târziu. Au fost clipe groaznice ce m-au marcat toată viața. Am rămas singură cu un copil, trăind 12 ani cu speranța că soțul trăiește și că se va întoarce. Dar nu a fost așa. An de an merg la troița din comună, aprind o lumânare și fac o colivă în memoria eroilor care au căzut la datorie în cumplita conflagrație”,
spune cu lacrimi în ochi doamna Țone.
 
După război, distinsa doamnă a fost nevoită să se descurce singură cu un copil, lucrând la CAP (Cooperativa Agricolă de Producție), de unde a ieșit la pensie.
 
Între timp doamna Țone și-a refăcut viața, aducând pe lume încă un copil, o fată care acum are grijă de dânsa. De asemenea se mândrește cu cei 4 nepoți, 6 strănepoți și o stră-strănepoată.
 
Vizita echipei noastre a emoționat-o profund pe distinsa văduvă de război care ne-a transmis cele mai bune gânduri de sănătate și succes în toate acțiunile pe care le întreprindem.

Îi transmitem și noi multă sănătate, întreaga noastră admirație și respect pentru veteranii de război, care s-au jertfit pentru pământul strămoșesc.
 
 Acest proiect de suflet beneficiază de sprijinul Fornetti Románia, Luna Solai, Magiun de prune Topoloveni, S.C. Jidvei, Cofetăria Piticot și S.C. Display Total Grup SRL.
 
Text: F.P Mirela FLORIAN
Foto: plt.adj. Răzvan NAE

Top