Domnul Ioan BELDI, veteran de război, a fost vizitat astăzi de către reprezentanți ai Direcției calitatea vieții personalului, în cadrul programului „Acasă la Veterani”, la împlinirea vârstei de 102 ani. Cu această ocazie i-a fost înmânată scrisoarea de felicitare semnată de ministrul apărării naționale domnul Nicolae-Ionel Ciucă.
 
Distinsul veteran s-a născut în data de 12 august 1919, în localitatea Brăteiu, jud. Sibiu, într-o familie de agricultori, cu 4 copii, toți băieți.

După absolvirea Liceului din Dumbrăveni, domnul Beldi a venit în București pentru a se înrola copil de trupă la Centrul de instruire pentru muzici militare. În paralel a frecventat și cursurile Academiei Regale de Muzică și Artă Dramatică, pe care a absolvit-o după război.

A participat pe front cu Regimentul 6 Gardă Dorobanți Mihai Viteazul, în Ungaria, Cehoslovacia, ajungând până la Brno.

Pentru faptele de vitejie de pe câmpul de luptă venerabilul veteran a fost decorat cu Medalia „Crucea comemorativă celui de-Al Doilea Război Mondial, 1941-1945”.

După război a desfășurat o activitate impresionantă în domeniul muzical, fiind cadru didactic la Liceul nr. 1 din București, apoi la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” și, ulterior, prim-instrumentist la Orchestra filarmonică „George Enescu”, de unde a ieșit la pensie.

Dragostea pentru muzică a fost transmisă mai departe și băiatului acestuia, care actualmente este pianist, fiind cadru didactic în Koln, și, de asemenea nepoatei, care este violoncelistă.

Soția domnului Beldi a fost violonistă, concertând în cadrul Orchestrei Radio și totodată, profesând la Liceul G. Enescu, până la ieșirea la pensie.
                    
Pe această cale dorim să îi transmitem distinsului veteran un călduros La Mulți Ani, sănătate și numai bucurii alături de cei dragi!
 
Cinste și onoare veteranilor de război!
 
Acest proiect de suflet beneficiază de sprijinul Fornetti Románia, Luna Solai, Magiun de prune Topoloveni, S.C. Jidvei, Cofetăria Piticot și S.C. Display Total Grup SRL.
 
Text: F.P Mirela FLORIAN
Foto: plt.adj. Răzvan NAE

Top