EROUL SUBLOCOTENENT (P.M.) FOGARAȘI IOSIF SILVIU
 
          Printre eroii noștri contemporani, primul român căzut pe câmpul de luptă din Afganistan, a fost sublocotenentul (p.m.) Fogarași Silviu, care odihnește somnul de veci în Cimitirul orășenesc Aleșd, județul Bihor.
          Pe data de 11 noiembrie 2003, o coloană de autovehicule blindate care aparținea Batalionului 151 ,,Războieni” a fost atacată cu focuri de armă în apropierea graniței cu Pakistanul. Militarului rănit i s-a acordat pe loc primul ajutor de către personalul de specialitate din cadrul plutonului, fiind evacuat de urgență la Spitalul de campanie din Baza Kandahar, pentru investigații și intervenții chirurgicale. Cu toate eforturile întreprinse de echipa medicală, nu s-a mai putut face nimic în privința subofițerului Fogarași Silviu, acesta fiind declarat decedat.
          În semn de respect și apreciere pentru devotamentul excepțional dovedit pe timpul executării misiunii din teatrul de operații Afganistan, în care și-a sacrificat viața, sergentul major Fogarași Silviu a fost înaintat post-mortem la gradul de sublocotenent. La propunerea ministrului apărării naționale, Președintele României l-a decorat pe sublocotenentul Fogarași Silviu cu Ordinul Național ,,Steaua României” în grad de ,,Cavaler” cu însemn pentru Război (post-mortem).     
          În semn de recunoștință pentru sacrificiul suprem al sublocotenentului (p.m.) Fogarași Silviu, i s-a acordat titlul de ,,Cetățean de Onoare” al municipiului Oradea, județul Bihor, în baza H.C.L. din 15.11.2013.
 
Top