Direcția calitatea vieții personalului

Vizita la dl. col. (rtr.) Ion ROȘCA - veteran de război
26.09.2021


La mulți ani cu sănătate domnului colonel (rtr.) Ion ROȘCA, veteran de război, la împlinirea vârstei de 100 de ani!

Cu ocazia aniversării unui secol de viață, veteranul de război Ion Roșca a fost sărbătorit astăzi la Căminul Cultural Sălătrucel. Reprezentanții Direcției calitatea vieții personalului, ai Garnizoanei și ai Centrului Militar Județean Vâlcea i-au fost alături în această zi în care emoțiile puternice s-au împletit cu amintiri rostite, lăsând loc astfel unei povești de viață.

Ion Roșca s-a născut în comuna Sălătrucel din județul Vâlcea, pe data de 26 septembrie 1921, într-o familie cu 7 copii. După absolvirea școlii gimnaziale și a celei profesionale, pe 20 februarie 1942 a fost încorporat în Regimentul 1 Dorobanți din Craiova.
„În 1943, ne-au trimis în Germania timp de un an, la Școala Militară de Subofițeri de la Postdam, specialitatea cercetare, iar când ne-am întors, pentru că eram bine instruiți, ne-au trimis la Școala de Subofițeri în Rezervă nr. 5 din Radna. Eram subofițer de serviciu pe unitate când a venit ordin că s-au întors armele și ne-au atacat ungurii. Noi nu aveam armament greu pentru că eram școală, ci doar pe cel ușor de infanterie și a durat până ne-au venit întăriri.

Am plecat pe frontul de Vest, în Ungaria, la 23 august 1944. Viața acolo era foarte grea: păduchi, mizerie, stăteam nemâncați cu zilele, pâinea era uscată de-abia o mai puteai mânca, de multe ori nu aveam apă, era vai de capul nostru! Eu am fost cercetaș, comandant de pluton. Era arma cea mai grea, trebuia să cercetez inamicul și să adun informații.
În anul 1946 am fost lăsat la vatră și am lucrat la calea ferată 30 de ani. Și acolo am avut o viață grea, împingeam vagoane și munceam din greu.
Noilor generații le spun să aibă grijă de România, să fie sănătoși și să îmbătrânească frumos. Eu ce să fac, îmi pare bine că ne mai caută câte cineva. Câteodată mă întreb cum am ajuns eu până la vârsta asta, când mă gândesc prin câte am trecut..”, ne-a povestit într-un interviu venerabilul veteran de război.

S-a căsătorit în anul 1947 și are 4 copii, 2 băieți și 2 fete. După război, venerabilul veteran a lucrat în cadrul Căilor ferate Sibiu, ca șef de manevră și, ulterior, la Căile ferate Râmnicu Vâlcea, de unde a ieșit la pensie în anul 1981. În urma ordinelor generale de avansare emise de Ministerul Apărării Naționale, distinsul veteran a ajuns la gradul de colonel, iar pentru faptele de vitejie de pe câmpul de luptă a fost decorat cu Medalia „Crucea comemorativă a celui de-Al Doilea Război Mondial, 1941-1945”.

Cinste și onoare veteranilor de război!

Acest proiect de suflet beneficiază de sprijinul Fornetti România, Luna Solai, Magiun de prune Topoloveni, S.C. Jidvei SRL, Cofetăria Piticot și S.C. Display Total Grup SRL.
 
Text: f.p Mirela FLORIAN