Direcția calitatea vieții personalului

Aniversarea domnului locotenent-colonel (rtr.) Mihai PĂTRAȘCU - veteran de război
02.11.2021


La mulți ani cu sănătate domnului locotenent-colonel (rtr.) Mihai PĂTRAȘCU, veteran de război, la împlinirea vârstei de 100 de ani!
          
Distinsul veteran s-a născut în municipiul Ploiești, pe data de 02 noiembrie 1921, într-o familie cu 6 copii. Tatăl a fost primar în localitate, în perioada 1920-1945. Cu toate că și-a pierdut mama, la doar 11 ani, a fost un om ambițios și muncitor, angajându-se, după absolvirea studiilor gimnaziale și liceale, la primăria din localitate ca funcționar, apoi la o întreprindere, până în 1941 când a fost încorporat.
          
A participat pe front cu Batalionul 3 Vânători Munte din cadrul Diviziei I,  în Crimeea, Caucaz, Kuban, Sevastopol, ca telefonist și furier.
         
„Eram 15 divizii. După căderea Sevastopolului rușii s-au retras în munți și atacau noaptea. Aruncau cu grenade și trăgeau cu mitralierele în clădirile unde eram adăpostiți și în centrala telefonică, distrugând foarte multe obiective. În anul 1944 am fost luat prizonier în Rusia, în localitatea Doboș. Am lucrat în mină și am prestat și activități de dulgherie. Am rezistat programului de lucru, primind ca hrană două ciorbe de zarzavat pe zi, un kg de pâine și o mâncare de arpacaș fiert, fiindu-ne de ajuns ca să rezistăm eforului depus. Eu reușeam de fiecare dată să ridic moralul colegilor mei, care erau speriați și temători pentru viața lor. În cele din urmă, am fost eliberat în anul 1949. Legătura cu familia se făcea prin cărți poștale, trimise o dată la 6 luni, prin Crucea Roșie.  Nu mi-am pierdut niciodată speranța și, cu voia lui Dumnezeu, am trecut peste toate greutățile vieții”,
 ne-a relatat cu emoție venerabilul veteran.
         
Pentru faptele de vitejie din război, distinsul veteran  a fost decorat cu „Medalia Crucea comemorativă a celui de-Al Doilea Război Mondial, 1941-1945”.
         
De asemenea, în urma ordinelor de avansare emise de Ministerul Apărării Naționale, domnul Rădulescu a ajuns la gradul de locotenent-colonel în retragere.
 
După război a urmat Facultatea de Construcții, timp de 3 ani și, ulterior, Academia de Studii Economice, unde a obținut diploma de economist.  În urma unor cursuri de specializare s-a angajat la Ministerul de Interne, la Serviciul Învățământ. Ulterior s-a stabilit în provincie, în localitatea Răcari, unde a lucrat la Sfatul Popular, ca șef al Secției de planificare, apoi ca director la o întreprindere din localitate. După această perioadă a revenit în București unde a lucrat la Consiliul Național al Apelor, la Ministerul Agriculturii, la Ministerul Consiliilor Populare și, în cele din urmă la Comitetul de Stat al Planificării, de unde a ieșit la pensie, în anul 1990, la vârsta de 69 de ani.
     
Se mândrește cu fiul său și doi nepoți care au îmbrățișat profesiile de avocat și jurnalist.
     
La întrebarea care este secretul longevității, domnul Pătrașcu ne-a spus că a dus o viață cumpătată, fără excese, nu a fumat, a mâncat sănătos, fără grăsimi. Totdeauna a fost o fire foarte activă, citind foarte mult și fiind colecționar al revistei „Magazin Istoric”. În prezent își petrece timpul în mare parte dezlegând cuvine încrucișate.
      
Vizita noastră i-a bucurat foarte mult, transmițându-ne succes în toate acțiunile pe care le întreprindem.
     
Îi transmitem pe această cale sănătate și tot respectul și recunoșțința care i se cuvine pentru sacrificiul și curajul de care a dat dovadă pe câmpurile de bătălie.
        
 
        Cinste și onoare veteranilor de război!
 
Acest proiect de suflet beneficiază de sprijinul Fornetti Románia, Luna Solai, Magiun de prune Topoloveni, S.C. Jidvei, Cofetăria Piticot și S.C. Display Total Grup SRL.
 
Text: F.p Mirela FLORIAN
Foto:Plt.adj. Răzvan NAE