Direcția calitatea vieții personalului

Aniversarea domnului locotenent-colonel (rtr.) Nicolae DOBRESCU - veteran de război
17.01.2022


La mulți ani cu sănătate domnului locotenent-colonel (rtr.) Nicolae DOBRESCU, veteran de război, cu ocazia împlinirii vârstei de 100 de ani!
 „Doresc să transmit tinerelor generații să fie la fel de iubitori de țară cum am fost noi în vremea noastră și să să-și apere meleagurile strămoșești cu dragoste și patriotism.”
Domnul locotenent-colonel (rtr.) Nicolae DOBRESCU, veteran de război, a fost vizitat astăzi de către reprezentanți ai Direcției calitatea vieții personalului, în cadrul programului „Acasă la Veterani”.
„Războiul m-a găsit ca elev al Școlii Militare de Ofițeri și am fost detașat în zona localității Suraia, pe malul Siretului, lângă Focșani. Am fost trimiși să supraveghem lucrările de fortificații pentru apărarea împotriva rușilor. Eram copii pe atunci, dar toți eram însuflețiți de dorința de a apăra țara, de a face orice sacrificiu pentru eliberarea țării. Curând a fost semnat armistițiul, iar noi ne-am întors la București, fiecare cum a putut.
Am rămas orfan, fără tată, înainte de începerea războiului și mama se ocupa de un atelier cu spălătorie auto, afacere de familie. În anul de după război mama s-a îmbolnăvit și a trecut în neființă, iar eu am fost nevoit să renunț la cariera militară, deoarece sora mea era abia la școala gimnazială și trebuia să câștig pâinea pentru amândoi. Sora mea a fost medic și m-a părăsit în 1994. Deși afacerea de familie pornise în 1910 și era prosperă, sub presiunea autorităților, am renunțat la ea în 1955. În acele vremuri, fără carnet de partid, era dificil să găsești un loc de muncă. Un prieten m-a sprijinit să găsesc o slujbă ca merceolog și pentru 20 de ani am mers zi de zi la Întreprinderea de Mașini Grele București
Aveam totuși o bucurie, soția mea. Noi ne-am căsătorit din dragoste și am trăit fericiți 20 de ani. O boală necruțătoare mi-a răpit-o la numai 42 de ani pe Ana Ecaterina. Nu m-am mai recăsătorit pentru că ea mi-a fost marea dragoste. Îmi aduc aminte și acum cum am cunoscut-o, când era doar o copilă și avea nevoie să se pregătească pentru examenul de capacitate. Am fost prieteni în timpul liceului și apoi am ajutat-o și cu pregătirea pentru examenul de Bacalaureat. Cele mai frumoase amintiri din viața mea sunt cu soția mea.”
Astăzi, la sărbătorirea a 100 de ani de viață, domnul Nicolae Dobrescu este sănătos și în putere, urmare a faptului că a fost un om disciplinat, plin de încredere și optimist.
Vizita reprezentanților Direcției calitatea vieții personalului a fost o mare bucurie și noi l-am asigurat de toată stima și prețuirea noastră pentru faptele de vitejie din Al Doilea Război Mondial.
          Cinste și onoare veteranilor de război!
           Mulțumim sponsorilor pentru susținerea acestui proiect de suflet și anume:
          Fornetti Románia, Cofetăria Piticot, Luna Solai, Magiun de prune Topoloveni, S.C. Jidvei, S.C. Display Total Grup SRL și Asociația Națională a Veteranilor de Război.
        Text: Maior Diana Iuga
        Foto: Plt.adj. Răzvan Nae