Aniversarea domnului general de flotilă aeriană (rtr.) Ioan MANOLE - veteran de război
03.02.2022
Domnul general de flotilă aeriană (rtr.) Ioan MANOLE, veteran de război, a fost vizitat de către reprezentanți ai Direcției calitatea vieții personalului, în cadrul programului „Acasă la Veterani”.
Distinsul veteran s-a născut în municipiul Focșani, jud. Vrancea, într-o familie de agricultori cu 4 copii. A urmat cursurile școlii primare și gimnaziale în localitatea de domiciliu, apoi în perioada 1943-1947 a urmat Școala Tehnică Aeronautică Mediaș, unde a primit diploma de maistru mecanic de pistă.
Toți elevii erau trimiși să efectueze stagiu pe front, să ajute la lucrările de fortificații și participau la misiunile unităților. Domnul gl.fl.aer. (rtr.) Manole a fost repartizat la Grupul 6 Vânătoare, participând la diferite misiuni de apărare în localitatea Târgșor, lângă Ploiești și la Popești Leordeni, până la 23 august 1944, când a fost retrimis la școala din Mediaș.
„
Grupul 6 Vânătoare, era vestita unitate operativă condusă de locotenent-comandor Dan Valentin Vizanty, un exemplu de curaj și spirit de sacrificiu, cu peste 50 de misiuni pe front. Unitatea din care făceam parte a reușit să doboare multe avioane inamice, în luptele de pe Frontul de Est, iar în vara anului 1944, a participat la luptele contra aviației de bombardament americane pentru apărarea Capitalei și a zonei petroliere Ploiești, având în dotare avioanele de fabricație românească IAR 80.
În ultima parte a războiului, Grupurile 1 și 6 Vânătoare (reunite sub titulatura de Grupul 1 Vânătoare), au participat în campania din Vest contra Germaniei”, ne-a relatat distinsul veteran.
Pentru eroismul de care a dat dovadă pe câmpul de luptă, venerabilul veteran a fost decorat cu Medalia
„Crucea comemorativă a celui de-Al Doilea Război Mondial, 1941-1945”.
În anul 1947 a fost angajat ca maistru mecanic de pistă, la „Centrul de instrucție al aviației” din cadrul Ministerului Apărării Naționale.
În perioada 1947-1949 a urmat Școala de Ofițeri Mecanici de Aviație Mediaș.
Din anul 1949, după ce i-a fost acordat primul grad de ofițer, a deținut diferite funcții, printre care amintim cea de ofițer mecanic escadrilă și cea de șef Serviciu aprovizionare cu carburanți. Ulterior a urmat cursurile Academiei Militare Tehnice (ATM), Facultatea de Aviație (1952-1957), fiind încadrat după absolvire ca ofițer pentru avioane, apoi ca șef al Laboratorului de aviație la Catedra de aviație și marină din Facultatea de mecanică, din cadrul ATM. Ulterior a ocupat funcția de locțiitor șef Secție cercetări șțiințifice din cadrul ATM și apoi de locțiitor șef Secție pentru probleme tehnice din cadrul Academiei Militare Generale. În perioada 1965-1969 a deținut funcția de lector superior la catedra tehnică de aviație, lector șef și locțiitorul șefului catedrei tehnice de aviație din cadrul Academiei Militare. Din 1977 a avut funcția de locțiitor al șefului Direcției planificare din cadrul Direcției Generale a Înzestrării, ulterior șef proiecte rachete până în anul 1981 când a fost trecut în rezervă. Și-a continuat activitatea profesională până în anul 2009, ca profesor asociat la Facultatea de Inginerie Aerospațială din cadrul Universității Politehnice București.
Pentru întreaga carieră și meritele deosebite aduse cercetării științifice în domeniul aviației distinsul veteran a primit numeroase diplome de merit și de excelență, printre care menționăm diploma de excelență „Elie Carafolie”, dată de Facultatea de Inginerie Aerospațială din Universitatea Politehnică București (2009) și diploma „În Honoris”, dată de Academia Tehnică Militară (2011).
Distinsul veteran de război s-a dedicat în totalitate carierei militare și cercetării științifice.
Îi transmitem pe această cale felicitări pentru toată activitatea profesională și îl asigurăm de tot respectul și considerația pentru faptele de care a dat dovadă pe câmpul de luptă, fiind un exemplu demn de urmat pentru generațiile viitoare.
Mulțumim sponsorilor pentru susținerea acestui proiect de suflet și anume:
Fornetti Románia, Cofetăria Piticot, Luna Solai, Magiun de prune Topoloveni, S.C. Jidvei, S.C. Display Total Grup SRL și Asociația Națională a Veteranilor de Război.