Direcția calitatea vieții personalului

Aniversarea domnului general-maior (rtr.) Ioan ȘTEFĂNESCU, veteran de război
24.02.2022


Domnul general-maior (rtr.) Ioan ȘTEFĂNESCU, veteran de război, a fost vizitat de către reprezentanți ai Direcției calitatea vieții personalului, la împlinirea vârstei de 91 de ani, în cadrul programului „Acasă la Veterani”.
              Distinsul veteran s-a născut în municipiul București, pe data de 23 februarie 1931, fiind unicul copil la părinți. La vârsta de 8 ani a aflat vestea tragică că mama acestuia a pierit în Anglia, unde a fost trimisă ca paramedic, la un curs de specializare. Tatăl acestuia, administrator la Consulatul american, se despărțise de mama veteranului, astfel că, până la vârsta de 12 ani, a fost crescut de către nașa acestuia de botez. În anul 1940 a început cursurile Liceului Cantemir Vodă, pe care l-a terminat după război. Din cauza greutăților, distinsul veteran a fost trimis copil de trupă la Comandamentul Aviației, unde, în perioada 1941-1944, a ajutat ostașii români la asigurarea alimentelor și la corespondență.
 
            „Eu am fost repartizat la registratură, întrucât scriam frumos. Comandamentul Aviației unde eram repartizat era mutat, în timpul războiului, în diferite locații din București, pentru a nu fi depistați de inamic. Cu toate măsurile luate, am fost reperați și în timpul unui bombardament asupra Aerodromului din București unde eram stabiliți, am fost rănit la piciorul stâng, fiind internat la Spitalul Militar din Buzău. Din cauza complicațiilor, piciorul s-a infectat și  am  fost operat, reușind astfel să scap de amputare. A urmat o perioadă de refacere și m-am întors la uitate. După 23 august 1944 comandamentul unde eram repartizat s-a desființat și s-a format un alt comandament al aviației care a fost trimis pe frontul din Cehoslovacia. Eu am rămas în țară și mi-am continuat liceul. După liceu, am urmat cursurile Școlii Militare de Piloți de la Focșani și timp de 2 ani am  fost pilot în aviația civilă. Ulterior, am urmat cursurile Academiei Tehnice Militare, timp de 6 ani, devenind inginer. La absolvirea academiei, am fost repartizat la Institutul Național de Aviație, unde am îndeplinit diferite funcții până la cea de director. In anul 1992 am ieșit  la pensie.”, ne-a relatat distinsul veteran.
                  Domnul gl.mr.(rtr.) Ștefănescu a condus echipa de proiectare a avionului IAR 99, un avion militar de antrenament, cu capacități de atac ușor. În anul 1987 a fost omologată versiunea de antrenament, iar în anul 1988 avionul a fost omologat și pentru versiunea de atac la sol. Producția de serie a început la uzina din Craiova în anul 1987, micile aeronave fiind strecurate între avioanele IAR- 93, care se produceau atunci.
                 Pe soție a cunoscut-o în anul 1953, la un depozit de aviație, unde aceasta lucra. Doi ani mai târziu s-au căsătorit, având o frumoasă căsnicie ce durează de 67 de ani.
                 Secretul longevității constă în arta de a fi răbdător și înțelegător cu cel de lângă tine.
                 Venerabilul veteran s-a bucurat nespus de vizita efectuată, transmițându-ne succes în toate acțiunile noastre.
                 Îi transmitem și pe această cale multă sănătate, bucurii și îl asigurăm de întreaga noastră recunoștință și respect pentru faptele de vitejie de pe câmpul de luptă.
                  Mulțumim sponsorilor pentru susținerea acestui proiect de suflet și anume:
          Fornetti Románia, Cofetăria Piticot, Luna Solai, Magiun de prune Topoloveni, S.C. Jidvei, S.C. Display Total Grup SRL și Asociația Națională a Veteranilor de Război.
    
       Text/foto: F.p Mirela FLORIAN