Direcția calitatea vieții personalului

Aniversarea domnului locotenent-colonel (rtr.) Mihai ADĂSCĂLIȚEI, veteran de război
07.03.2022


              Domnul lt.col. (rtr.) Mihai ADĂSCĂLIȚEI, veteran de război, a fost vizitat de către reprezentanți ai Direcției calitatea vieții personalului, la împlinirea vârstei de 100 de ani, în cadrul programului „Acasă la Veterani”.
”Dacă am ajuns până la această vârstă este datorită soției mele, care m-a îngrijit și m-a încurajat. Ea a fost dintotdeauna cea mai curajoasă dintre noi”. Cu aceste cuvinte de apreciere am fost întâmpinați la intrarea în locuința distinsului veteran de război.
Domnul Mihai s-a născut pe data de 7 martie 1922, în localitatea Butnărești, jud. Neamț, într-o familie cu 15 copii, el fiind cel mai mare. Anii petrecuți în școala elementară au zburat, lipsiți de prea multe griji, în perioada petrecută la bunici. A urmat apoi înscrierea la Școala de Meseriași din satul Giulești, unde tânărul Mihai a obținut diploma de maistru tâmplar. Ne-a povestit că a fost silit de împrejurări să se angajeze de foarte tânăr la Uzina de apă București. Nu a fost fericit acolo și, la sfatul unui coleg, s-a înscris la Școala de Aviație din București, parcursă în timp de 3 ani. Perioada de practică s-a desfășurat la Brașov. Planorismul prinsese rădăcini în România pe la începutul anilor 1930, mai ales în zonele montane al Brașovului.
Fiecare zbor era o satisfacție, am avut o viață foarte frumoasă, ca și cum m-am născut să zbor”, mărturisește emoționat distinsul veteran. În anul 1940 a primit brevetul de pilot de planor, categoria „C”, cu dreptul de a pilota tipurile de planoare corespunzătoare. Activitatea de planorism a fost folosită ca fază primară în pregătirea viitorilor piloți militari.
Începutul războiului l-a găsit pe domnul Mihai, ca pilot de vânătoare pe IAR 80. A participat pe Frontul de Est și de Vest, în perioada 1944-1945, luând parte la acțiunile de luptă cu Bateria AA 144 din Regimentul „Apărare contra aviației”,  cu sediul în Ghencea, din municipiul București.
După război, bravul veteran a fost instructor planorist în mai multe aerocluburi din țară, începând din Brașov, apoi Timișoara, Arad, Târgu Jiu și București. Pentru elevii săi a fost un adevărat părinte, iar pentru colegi un frate fără egal, învățându-i să fie curajoși, să se avânte spre albastrul cerului pentru a-l cuceri și a-l supune. În această perioadă a participat la multe concursuri naționale și internaționale, ramura de sport „Aviație”, ca membru al Federației Aeronautice Române, obținând rezultate excepționale. Începând cu anul 1968, domnul Mihai a fost numit comandant al  Detașamentului de zbor fără motor la Federația Aeronautică Română, de unde a ieșit la pensie.
             Pe soție a cunoscut-o pe Aerodromul din Iași și s-a îndrăgostit de dumneaei la prima vedere, „iremediabil”.
„În perioada curtării el îmi trimitea telegrame zilnic, de la București la Iași, fiind astfel cunoscută de către toți poștașii”, ne relatează, zâmbind soția. Doamna Geta a practicat parașutismul sportiv în tinerețe, fiind pasionată de sporturile extreme .Și astăzi ne-a întâmpinat cu optimism și un zâmbet călduros. Sunt căsătoriți de aproape 50 de ani și ne așteaptă și peste zece ani să-i sărbătorim.
Îi transmitem și pe această cale multă sănătate, bucurii și îl asigurăm de întreaga noastră recunoștință și respect pentru faptele de vitejie de pe câmpul de luptă.
                  Mulțumim sponsorilor pentru susținerea acestui proiect de suflet:
          Fornetti Románia, Cofetăria Piticot, Luna Solai, Magiun de prune Topoloveni, S.C. Jidvei, S.C. Display Total Grup SRL și Asociația Națională a Veteranilor de Război.
   
       Text/foto: F.p Mirela FLORIAN