Direcția calitatea vieții personalului

Aniversarea domnului maior (rtr.) Ioan IOLU, veteran de război
16.03.2022


Domnul mr.(rtr.) Ioan IOLU, veteran de război, a fost vizitat de către reprezentanți ai Direcției calitatea vieții personalului, la împlinirea vârstei de 100 de ani, în cadrul programului „Acasă la Veterani”.
             Distinsul veteran s-a născut în municipiul Tecuci, pe data de 16.03.1922, într-o familie de agricultori, cu patru copii, el fiind cel mai mare.
             A participat pe front în perioada 1941-1945, pe Frontul de Est și de Vest, în Rusia, la Odessa, în Cehoslovacia până în munții Tatra, cu Regimentul 24 Infanterie. A fost rănit în picior, când la explozia unui obuz o schijă i-a intrat în genunchi. A fost nevoie de operație, scăpând astfel de la amputarea piciorului.
            „Am participat pe front și în est și în vest. Condițiile erau foarte grele și a trebuit să înfruntăm multe obstacole, să stăm în frig sau în mocirlă și în apă până în gât. Eu nu am vrut să trag nici un cartuș.  Rușii trăgeau după mine, dar am scăpat mereu cu viață, pentru că eram foarte rapid și nu m-au nimerit. Am avut funcția de curier între companii. Cu voia lui Dumnezeu am reușit să scap cu viață și să mă întorc acasă”, ne-a relatat cu emoție bravul veteran.
             Pentru faptele de vitejie de pe câmpul de luptă a fost decorat cu Medalia „Crucea comemorativă a celui de-Al  Doilea Război Mondial, 1941-1945”.
             După război distinsul veteran s-a ocupat cu întreținerea și repararea mașinilor de cusut la fabrica de textile APACA, de unde a ieșit la pensie
             La întrebarea care este secretul longevității domnul Iolu ne-a spus că este un om cumpătat, căruia nu i-a plăcut avuția, s-a mulțumit mereu cu ceea ce a obținut din munca proprie.
              Vizita noastră l-a bucurat nespus, transmițându-ne succes în toate activitățile noastre.
              Îi transmitem și pe această cale multă sănătate, bucurii și îl asigurăm de întreaga noastră recunoștință și respect pentru faptele de vitejie de pe câmpul de luptă.
          Mulțumim sponsorilor pentru susținerea acestui proiect de suflet:
          Fornetti Románia, Cofetăria Piticot, Luna Solai, Magiun de prune Topoloveni, S.C. Jidvei, S.C. Display Total Grup SRL și Asociația Națională a Veteranilor de Război.

Text: F.p Mirela FLORIAN
        Foto : plt. adj. Răzvan NAE