Direcția calitatea vieții personalului

Vizită la domnul col. (rtr.) Ioan MALIȚA, veteran de război
30.05.2022


Băiatul nostru ne-a adus numai bucurii!

Domnul col. (rtr.) Ioan MALIȚA, veteran de război, a fost vizitat de către reprezentanți ai Direcției calitatea vieții personalului, cu ocazia împlinirii vârstei de 97 de ani, în cadrul programului „Acasă la Veterani”.
Distinsul veteran s-a născut într-o localitate aproape de municipiul Oradea și a fost atras de viața militară încă din copilărie. Războiul l-a găsit urmând cursurile Liceului Militar din Sibiu. Împreună cu alți elevi a participat la acțiunile defensive ordonate pe dealurile din zona municipiului Bistrița. „Câteva săptămâni am stat în tranșee până s-a retras inamicul german. Era un zgomot infernal, gloanțele șuierau pe lângă noi. Slavă Domnului că am scăpat viu și nevătămat ”.
După război tânărul Ioan s-a înrolat în armată, specialitatea vânători de munte și apoi a parcurs etapele necesare pentru cariera militară. Până în anul 1950 a fost prin diverse garnizoane din țară, cu o perioadă mai dificilă la Timișoara, când a fost mutat în cadrul unui detașament rusesc dislocat pentru protecția granițelor pe fondul tensiunilor cu Iugoslavia.
După nașterea unicului fiu - Cinel, familia s-a mutat la București. Domnul Ioan a urmat cursurile Academiei Militare, timp în care soția – Elena a lucrat la secția artistică în cadrul armatei.
 „Am prins vremuri grele , dar nu ne-am pierdut speranța, am fost curajoși. Soțul meu a lucrat 47 de ani, iar eu 38 de ani. Am avut ocazia să colaborez cu regretatul general Dragnea Marin, veteran de război. După război ne-am mutat cu domiciliul de 7 ori, nu ne-a fost ușor, dar am rezistat și nu am dat înapoi niciodată. Ne mândrim azi cu fiul care este sprijinul și alinarea noastră, la această înaintată vârstă ”,  ne relatează soția acestuia.
După anul 1960, distinsul veteran si-a încheiat cariera militară și a început o nouă etapă în viața sa prin numirea într-o funcție de conducere la Ministerul Transporturilor.
În prezent, distinsul veteran locuiește împreună cu soția și sunt îngrijiți de fiul lor. Ne-au povestit cu mândrie despre cei doi nepoți, amândoi fiind cu studii superioare în domeniul medical.
La ceas aniversar, îi dorim veteranului de război, un trai liniștit şi sănătate.
Mulțumim sponsorilor pentru susținerea acestui proiect de suflet:
Fornetti Románia, Cofetăria Piticot, Luna Solai, Magiun de prune Topoloveni, S.C. Jidvei, S.C. Display Total Grup SRL și Asociația Națională a Veteranilor de Război.

Text: F.p Mirela FLORIAN
Foto : plt. adj. Răzvan NAE