Vizită la domnul col. (rtr.) Ion IOVĂNEL, veteran de război
17.06.2022
Înfruntând un prognostic sumbru printr-o voință de fier!
Domnul col. (rtr.) Ion IOVĂNEL, veteran de război, a fost vizitat de către reprezentanți ai Direcției calitatea vieții personalului, cu ocazia împlinirii vârstei de 98 de ani, în cadrul programului „Acasă la Veterani”.
Distinsul veteran s-a născut în localitatea Hinova, județul Mehedinți, pe data de 16 iunie 1924, într-o familie cu doi copii. De la vârsta de 13 ani și-a luat viața în mâini și s-a angajat ca lăcătuș mecanic la Șantierul Naval de la Orșova, județul Mehedinți.
A urmat, ulterior, Școala Militară de Ofițeri de la Sibiu, fiind astfel elev pe vremea războiului, mobilizat pe front în cadrul Detașamentului Păuliș. Pentru apărarea defileului râului Mureș, în zona Păuliș, Școala de Subofițeri rezervă nr. 5 din Radna s-a constituit în „Detașamentul Păuliș”, iar din Ordinul Armatei I din aceeași zi, detașamentul a fost întărit cu Divizionul 61 Artilerie Grea și Batalionul 1 din Regimentul 96 Infanterie.
Detașamentul Păuliș cuprindea 755 elevi ai școlii militare, cărora li s-au alăturat, ca unități de întărire, 569 soldați din Regimentul 96 Infanterie, 360 soldați din Divizionul 61 Artilerie Grea și Divizionul 124 de ofițeri și subofițeri.
„Am stat două săptămâni în tranșee, acolo mâncam din gamelă, acolo luptam, făcând față atacurilor trupelor inamice și, cu voia lui Dumnezeu, am scăpat cu viață. După eliberarea teritoriului românesc, ne-am întors fiecare la unitățile de unde am venit. După război am continuat cariera militară, și am lucrat ca ofițer în mai multe garnizoane din țară: Craiova, Plenița, Caracal, iar din 1967 am activat în București”, ne-a relatat distinsul veteran.
În anul 1977, la 52 de ani, ca urmare a unei grave afecțiuni pulmonare, distinsul veteran a fost trecut în rezervă și medicii l-au sfătuit să își petreacă timpul cu familia întrucât în maxim trei ani organismul va ceda. La acea vreme doi dintre copii erau în facultate și doi copii elevi la Școala Generală.
Domnul colonel a avut o puternică dorință de a trăi, o voință de fier și a început o luptă neobosită pentru viața lui. Printr-o viață disciplinată, dorind să fie cât mai mult timp alături de cei dragi, urmând până astăzi reguli stricte privind odihna, efortul fizic și dieta, a reușit să își ajute familia pentru a trece peste greutăți și acum ne-a zâmbit victorios. „A câștigat lupta cu imposibilul”.
Distinsul veteran și-a cunoscut soția pe când era tânăr ofițer la o unitate de aviație, fiind dragoste la prima vedere. S-au căsătorit după nici trei luni și au avut primul băiat în august 1954, an cu triplă semnificație. În acest an a devenit tată pentru prima dată, fusese avansat la gradul de căpitan și primise o decorație pentru munca depusă în serviciul țării.
Domnul colonel se bucură în prezent de ajutorul celor patru copii, educați într-un spirit organizat și autoritar, fapt pentru care aceștia au absolvit studii superioare și sunt mândri de tatăl lor.
La ceas aniversar îi transmitem și noi multă sănătate și bucurii alături de cei dragi și îl asigurăm de întreaga noastră stimă și deosebit respect pentru tot ceea ce a făcut pentru patrie.
Mulțumim sponsorilor pentru susținerea acestui proiect de suflet:
Fornetti Románia, Luna Solai, Magiun de prune Topoloveni, S.C. Jidvei, S.C. Display Total Grup SRL și Asociația Națională a Veteranilor de Război.
Text: F.p Mirela FLORIAN
Foto : plt. adj. Răzvan NAE