Direcția calitatea vieții personalului

Vizită la domnul comandor (rtr.) Ionel CHITARU, veteran de război
21.06.2022


În spatele fiecărui copil care crede în el însuși se află un părinte care a crezut în copilul lui!

Domnul comandor (rtr.) Ionel Chitaru, veteran de război, a fost vizitat de către reprezentanți ai Direcției calitatea vieții personalului, cu ocazia împlinirii vârstei de 99 de ani, în cadrul programului „Acasă la Veterani”.
Distinsul veteran s-a născut la 21 iunie 1923 în orașul Adjud, județul Vrancea, într-o familie cu stare materială medie. A terminat liceul teoretic la Iași în anul 1942, în anul 1945 a absolvit Școala Militară de Ofițeri Tehnici Auto, iar în anul 1961 a absolvit cursul de specializare și confirmare în arma marină la Școala Militară Ofițeri de Marină.
În timpul războiului, ca elev al școlii militare, a participat la apărarea Capitalei, de la 23 la 30 august 1944 și în continuare în zona Titu.
Și-a început cariera de ofițer  în funcția de comandant companie transporturi auto la Regimentul 5 Artilerie Timișoara, apoi a fost încadrat în Comandamentul Trupelor de Grăniceri, pe funcții de șef secție auto și armament, șef serviciu tehnic și locțiitor al comandantului, ajungând șef secție marină (nave), din anul 1963 până la 30 iunie 1975 când a trecut în rezervă.
În cei 24 de ani de carieră domnul Ionel Chitaru a îndeplinit funcții de conducere în marina grănicerească și s-a asigurat ca toți ofițerii de marină să se specializeze și să fie confirmați în arma respectivă la Școala Superioară de Marină. A organizat și urmărit construirea și intrarea în dotarea marinei grănicerești a unui număr de 28 de nave de pază a frontierei, din care 13 vedete maritime și 7 fluviale, a unui atelier plutitor, trei cazărmi de divizioane de nave și digurile de acostare în portul Constanța. Ca urmare, în perioada respectivă, marina grănicerilor s-a dezvoltat și specializat la nivelul corespunzător cerințelor de modernizare din etapa respectivă și a căpătat gradul de operativitate, participând cu rezultate foarte bune la îndeplinirea misiunilor ce au revenit Trupelor de Grăniceri privind paza frontierelor maritime și fluviale ale României.
Distinsul veteran de război a fost un comandant care și-a onorat notabil atribuțiile funcțiilor îndeplinite, și-a respectat subordonații și, împreună, au reușit ca marina grănicerească să-și îndeplinească cu mândrie rolul pentru care a fost creată.
Pentru rezultatele obținute în întreaga sa activitate sub arme, domnul comandor (rtr.) Ionel Chitaru a fost distins cu patru ordine și 10 medalii ale României și citat de mai multe ori prin ordine pe trupe.
Are un singur băiat de la care are doi nepoți și doi strănepoți. Soția a lucrat la Editura Militară, având funcția de corector- redactor. În prezent Dan, fiul veteranului de război, îl îngrijește cu devotament, tatăl fiind un exemplu demn de urmat pentru el și nepoți, considerând că pentru toți părinții, copii sunt cea mai mare bucurie și, în același timp, cea mai mare realizare din această viață.
La ceas aniversar îi transmitem și noi multă sănătate și bucurii alături de cei dragi și îl asigurăm de întreaga noastră stimă și deosebit respect pentru tot ceea ce a făcut pentru patrie.
Mulțumim sponsorilor pentru susținerea acestui proiect de suflet:
Fornetti Románia, Luna Solai, Magiun de prune Topoloveni, S.C. Jidvei, S.C. Display Total Grup SRL și Asociația Națională a Veteranilor de Război.
Text: plt. adj.pr. Daniela Pavel
Foto : maior Diana Iuga