Direcția calitatea vieții personalului

Vizită la domnul general de brigadă (rtr.) Gheorghe CĂLIN, veteran de război
21.09.2022


Domnul 𝐠𝐞𝐧𝐞𝐫𝐚𝐥 𝐝𝐞 𝐛𝐫𝐢𝐠𝐚𝐝ă (𝐫𝐭𝐫.) 𝐆𝐡𝐞𝐨𝐫𝐠𝐡𝐞 𝐂Ă𝐋𝐈𝐍, 𝐯𝐞𝐭𝐞𝐫𝐚𝐧 𝐝𝐞 𝐫ă𝐳𝐛𝐨𝐢 î𝐧 𝐯â𝐫𝐬𝐭ă 𝐝𝐞 𝟗𝟒 𝐝𝐞 𝐚𝐧𝐢, a fost vizitat de către reprezentanți ai Direcției calitatea vieții personalului, în cadrul programului „𝐀𝐜𝐚𝐬ă 𝐥𝐚 𝐕𝐞𝐭𝐞𝐫𝐚𝐧𝐢”.
          Distinsul veteran s-a născut în data de 3 septembrie 1928, în comuna Gălbinași, județul Buzău, într-o familie cu 9 copii.
          A urmat cursurile școlii primare, în localitatea de domiciliu. Ulterior, din anul 1942 a continuat studiile la Școala Tehnică Industrială Militară Auto, specializarea mecanic auto, pe care a absolvit-o în anul 1948.
          A participat pe front în perioada 1944-1945, în cadrul Batalionului 2 Instrucție Reparații Auto.
          După război, a absolvit un curs de 6 luni, calificându-se ca mecanic conductor tanc, iar mai apoi a urmat Școala de Ofițeri Tancuri, obținând gradul de sublocotenent. A fost militar de carieră din anul 1951 până în anul 1990, când a trecut în rezervă, de la Comandamentul Infanteriei și Tancurilor.
          A îndrăgit extrem de mult cariera militară, însă formarea lui profesională nu s-a terminat acolo, fapt pentru care în anul 1962 a absolvit și Institutul Politehnic București – Facultatea de Mecanică.
          S-a remarcat prin realizarea 𝘛𝘢𝘣𝘭𝘦𝘪 𝘥𝘦 𝘤𝘰𝘯𝘷𝘰𝘳𝘣𝘪𝘳𝘪 𝘤𝘰𝘥𝘪𝘧𝘪𝘤𝘢𝘵𝘦 ș𝘪 𝘢 𝘙𝘦𝘨𝘶𝘭𝘢𝘮𝘦𝘯𝘵𝘶𝘭𝘶𝘪 𝘥𝘦 𝘢𝘴𝘪𝘨𝘶𝘳𝘢𝘳𝘦 𝘵𝘦𝘩𝘯𝘪𝘤ă 𝘥𝘦 𝘣𝘭𝘪𝘯𝘥𝘢𝘵𝘦, 𝘢𝘶𝘵𝘰𝘮𝘰𝘣𝘪𝘭𝘦 ș𝘪 𝘵𝘳𝘢𝘤𝘵𝘰𝘢𝘳𝘦.
           A avut o căsnicie fericită, alături de doamna Vasilica-Maria, din anul 1952 până în anul 1996. Are o fiică și un nepot, medic, de care este foarte mândru.
          A ținut să precizeze că cea care are grijă de el este fiica sa, „îngerul meu păzitor”, așa cum domnului general îi place să o alinte.
         Zilnic citește, pictează, merge pe bicicletă medicinală, stepper și are un regim alimentar foarte strict.
        Pentru faptele de vitejie de pe câmpul de luptă venerabilul veteran a fost decorat cu 𝐌𝐞𝐝𝐚𝐥𝐢𝐚  „𝐂𝐫𝐮𝐜𝐞𝐚 𝐜𝐨𝐦𝐞𝐦𝐨𝐫𝐚𝐭𝐢𝐯ă 𝐜𝐞𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞-𝐀𝐥 𝐃𝐨𝐢𝐥𝐞𝐚 𝐑ă𝐳𝐛𝐨𝐢 𝐌𝐨𝐧𝐝𝐢𝐚𝐥, 𝟏𝟗𝟒𝟏-𝟏𝟗𝟒𝟓”, precum și cu Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării.
          Gradul de general de brigadă în retragere, i-a fost acordat prin Decretul Prezidențial nr.413 din 15.04.2019, cu ocazia aniversării 𝗭𝗶𝗹𝗲𝗶 𝗩𝗲𝘁𝗲𝗿𝗮𝗻𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗱𝗲 𝗥ă𝘇𝗯𝗼𝗶.
          Îi transmitem, pe această cale, multă sănătate și bucurii alături de cei dragi și îl asigurăm de întreaga noastră recunoștință și respect pentru tot ceea ce a făcut pentru țară.
𝗖𝗶𝗻𝘀𝘁𝗲 ș𝗶 𝗼𝗻𝗼𝗮𝗿𝗲 𝘃𝗲𝘁𝗲𝗿𝗮𝗻𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗱𝗲 𝗿ă𝘇𝗯𝗼𝗶!
          Mulțumim sponsorilor pentru susținerea acestui proiect de suflet:
Fornetti România, Luna Solai, Magiun de prune Topoloveni, S.C. Jidvei, S.C. Display Total Grup SRL și Asociația Națională a Veteranilor de Război.

Mirela Florian
plt.adj. Răzvan NAE