Direcția calitatea vieții personalului

Vizită la domnul colonel (rtr.) Ion MĂNTESCU, veteran de război
29.09.2022


   Domnul colonel (rtr.) Ion MĂNTESCU, veteran de război, a fost vizitat cu ocazia împlinirii venerabilei vârste de 100 de ani, de către reprezentanți ai Direcției calitatea vieții personalului, în cadrul programului „Acasă la Veterani”.
             Distinsul veteran s-a născut pe data de 25 septembrie 1922, în satul Rădești, județul Argeș. A urmat cursurile primare în localitatea de domiciliu și apoi Școala Militară Subofițeri Tehnici și Tactici la Centrul de Instruire Moto-Mecanizată din București.
            A participat pe front în perioada 1942-1945 cu Regimentul 4 Vânători Moto, Divizia Blindată, ca pușcaș, în Campania de Vest, ajungând până la Stalingrad și Cotul Donului.
         „Am văzut multe orori pe front, la Stalingrad,unde mulți camarazi de-ai mei și-au găsit obsteșcul sfârșit.Peste tot vedeai răniți, mutilați, a fost groaznic. La un moment dat am fost încercuiți timp de 5 zile. Imi era teamă să nu fiu luat prizonier, dar  slavă Domnului, am scăpat viu și nevătămat”, relatează cu emoție bravul veteran.
           În anul 1944, timp de 2 luni, a fost trimis pentru cursuri de specializare în Germania. La întoarcerea în țară a fost repartizat la Regimentul 6 Grăniceri Orșova. Distinsul veteran a participat  și la misiuni de apărare a țării, în zonele Iași, Brașov, Blaj, Oarba de Mureș și Carei până la sfârșitul războiului.
           După război a urmat cariera militară, în cadrul Ministerului Apărării Naționale, ocupând diferite funcții. În urma unei boli, a fost clasat inapt medical și trecut în rezervă în anul 1955. Ulterior, a continuat să lucreze în mediul civil la Filatura de Bumbac, până în anul 1975, când a ieșit la pensie.
           Pentru faptele de vitejie de pe câmpul de luptă, domnul Măntescu a fost decorat cu Medalia „Crucea comemorativă a celui de-Al Doilea Război Mondial, 1941-1945” și „Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării”.
           De asemenea, în urma ordinelor generale de avansare în grad, emise de Ministerul Apărării Naționale, acesta a ajuns la gradul de colonel în retragere.
           A avut o căsnicie fericită cu doamna Maria, „o femeie extraordinară, cu care m-am înțeles foarte bine, timp de 58 de ani”.
            Are un program riguros de viață, o alimentație echilibrată, bucurându-se de o sănătate foarte bună.
            Îi transmitem, și pe această cale, multă sănătate și bucurii alături de cei dragi și îl asigurăm de întreaga noastră recunoștință și respect pentru tot ceea ce a făcut pentru țară.
            Cinste și onoare veteranilor de război!
           Mulțumim sponsorilor pentru susținerea acestui proiect de suflet:
Fornetti Románia, Luna Solai, Magiun de prune Topoloveni, S.C. Jidvei, S.C. Display Total Grup SRL și Asociația Națională a Veteranilor de Război.

Text/foto: Mirela Florian