Direcția calitatea vieții personalului

Vizită la domnul  col. (rtr.) Mihail Mărzeneșteanu, veteran de război
21.11.2022


   Îi urăm astăzi 𝘓𝘢 𝘮𝘶𝘭𝘵̦𝘪 𝘢𝘯𝘪 𝘧𝘳𝘶𝘮𝘰𝘴̦𝘪 𝘴̦𝘪 𝘴𝘢̆𝘯𝘢̆𝘵𝘰𝘴̦𝘪 𝗱𝗼𝗺𝗻𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗰𝗼𝗹𝗼𝗻𝗲𝗹 (𝗿𝘁𝗿.) 𝗠𝗶𝗵𝗮𝗶𝗹 𝗠𝗔̆𝗥𝗭𝗘𝗡𝗘𝗦̦𝗧𝗘𝗔𝗡𝗨, 𝘃𝗲𝘁𝗲𝗿𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗿𝗮̆𝘇𝗯𝗼𝗶, cu ocazia împlinirii venerabilei vârste de de ani, prilej cu care a și fost vizitat de către reprezentanții Direcției calitatea vieții personalului, în cadrul programului „𝘈𝘤𝘢𝘴𝘢̆ 𝘭𝘢 𝘝𝘦𝘵𝘦𝘳𝘢𝘯𝘪”.
Distinsul veteran s-a născut în municipiul Roșiorii de Vede din județul Teleorman, în data de 4 noiembrie 1922, într-o familie cu 2 copii. După absolvirea studiilor gimnaziale și liceale, în anul 1940, a fost încorporat în armată.

„Am participat pe front, ca furier, în perioada 1941-1943 cu Regimentul 2 Artilerie Turnu Măgurele. Din 1943 până în anul 1945 am urmat cursurile Școlii Militare de Ofițeri de Artilerie de la Pitești. După terminarea studiilor am primit gradul de sublocotenent. Pentru că am fost șef de promoție al școlii, am fost repartizat la Ministerul de Război, unde am activat timp de 2 ani de zile. După această perioadă am urmat Conservatorul de Muzică timp de 10 ani de zile, urmând în același timp 2 secții și anume, Secția de pedagogie și Secția canto. Seara cântam ca tenor la Opera Română, al cărei membru fondator sunt. Ulterior, am lucrat la Filarmonica de Stat din București, timp de 34 de ani, de unde am ieșit la pensie”, ne-a relatat cu emoție distinsul veteran.

Pentru faptele de vitejie de pe câmpul de luptă distinsul veteran a fost decorat cu Medalia „𝘊𝘳𝘶𝘤𝘦𝘢 𝘤𝘰𝘮𝘦𝘮𝘰𝘳𝘢𝘵𝘪𝘷𝘢̆ 𝘢 𝘤𝘦𝘭𝘶𝘪 𝘥𝘦-𝘈𝘭 𝘋𝘰𝘪𝘭𝘦𝘢 𝘙𝘢̆𝘻𝘣𝘰𝘪 𝘔𝘰𝘯𝘥𝘪𝘢𝘭, 1941-1945”, iar în urma ordinelor generale de avansare, emise de Ministerul Apărării Naționale, a fost înaintat la gradul de colonel în retragere.
A avut o căsnicie fericită timp de 57 de ani. „Soția mea a fost îngerul meu păzitor, am numai amintiri frumoase cu ea, o femeie foarte frumoasă și foarte bună”, ne spune cu lacrimi în ochi venerabilul veteran. Se mândrește cu un fiu, stabilit în Canada, care a terminat Conservatorul de Muzică, devenind profesor și dirijor și cu un nepot care a urmat tot cariera muzicală.
„Mi-ați uns sufletul de bucurie cu această vizită!”, ne-a relatat cu emoție în glas domnul Mărzeneșteanu, care ne-a urat succes în toate acțiunile noastre.
Îi transmitem și noi multă sănătate, viață lungă și îl asigurăm de întreaga noastră recunoștință și respect pentru tot ceea ce a făcut pentru țară.

𝘾𝙞𝙣𝙨𝙩𝙚 𝙨̦𝙞 𝙤𝙣𝙤𝙖𝙧𝙚 𝙫𝙚𝙩𝙚𝙧𝙖𝙣𝙞𝙡𝙤𝙧 𝙙𝙚 𝙧𝙖̆𝙯𝙗𝙤𝙞!
Mulțumim sponsorilor pentru susținerea acestui proiect de suflet: Fornetti România, Luna Solai, Magiun de prune Topoloveni, S.C. Jidvei, S.C. Display Total Grup SRL și Asociația Națională a Veteranilor de Război.

Text: Mirela Florian
Foto: Plt.maj. Bogdan Dumitrașcu