Direcția calitatea vieții personalului

Aniversarea domnului locotenent-colonel (rtr.) Gavrilă SACADAT, veteran de război
21.11.2022


Domnul locotenent-colonel (rtr.) Gavrilă SACADAT, veteran de război, a fost sărbătorit cu ocazia aniversării zilei de naștere, de către reprezentanți ai Direcției calitatea vieții personalului, la împlinirea frumoasei vârste de 101 ani.
          Distinsul veteran s-a născut pe data de 21 noiembrie 1921, în localitatea Alma, județul Sibiu, într-o familie de plugari, cu 4 copii. Încă de la o vârstă fragedă și-a ajutat familia în treburile gospodăriei, dar a urmat cu conștiinciozitate cursurile școlii gimnaziale și ulterior liceale, remarcându-se prin pasiunea pentru poezie.
           „ În februarie 1942 am fost încorporat în cadrul Regimentului 82 Infanterie Târnăveni. Am făcut instrucție o perioadă, apoi am fost trimis la o școală de instructori în Cetatea Alba Iulia. Am avut misiunea de a-i instrui pe civilii din satele basarabene.
          Un moment hotărâtor pentru mine a fost 23 august 1944. Eram în Sebeș, județul Alba,     într-un atelier, când l-am auzit pe regele Mihai la radio ordonând românilor să întoarcă armele. A doua zi, m-am prezentat la raport la unitatea din localitate și am cerut să fiu trimis pe front.   
 « Vreau să lupt pentru Ardeal», am spus eu hotărât. Am venit acasă și mi-am luat rămas bun de la părinți. În următoarea zi am pornit pe jos până la Târnăveni. Un unchi de-al meu, preot, a tras clopotul până când am ieșit din localitate.
          Am fost trimis pe front la Ogra de Mureș. Acolo am primit «botezul focului», fiind atacați de nemți și unguri.
         Am comandat, ca simplu sergent, prima grupă din plutonul I, Compania I, a Batalionului de marș al Regimentului 82 Infanterie. În august 1944 partea sedentară a regimentului se afla în vechea cazarmă din Sebeș Alba, în timp ce batalionul de marș era încartiruit în satul Dâmbău, în apropiere de Târnăveni. Imediat după înfăptuirea actului istoric de la 23 august 1944, batalionul a intrat în dispozitiv de luptă, alături de alte trei batalioane de recruți.
           Am purtat mereu în suflet curajul și dârzenia camarazilor mei căzuți la datorie. Exemplul lor avea să ne îmbărbăteze inimile în grelele lupte ce au urmat în pusta Ungariei, în munții Tatra, în podișul Boemiei, până în ziua Victoriei”, ne-a relatat distinsul veteran.
           Pentru faptele de vitejie din război, distinsul veteran a fost decorat cu „Medalia Crucea comemorativă a celui de-Al Doilea Război Mondial, 1941-1945”.
          De asemenea, în urma ordinelor de avansare emise de Ministerul Apărării Naționale, domnul Rădulescu a ajuns la gradul de locotenent-colonel în retragere.
           După război a urmat cursurile Școlii de jurnalism „Ștefan Gheorghiu” din București. Ulterior, s-a angajat ca jurnalist la radio și TV, unde a prezentat emisiunea pentru ostași, „În slujba Patriei”, precum și emisiuni pentru tineret, timp de 30 de ani, până a ieșit la pensie.
          Domnul Gavrilă s-a remarcat printr-o bogată activitate literară, prin articolele pe care le-a publicat despre faptele de vitejie ale camarazilor de luptă, publicate în volumele „Chemarea patriei-povestesc veteranii”, „Peneș Curcanul-Fii ai neamului românesc” și „Săgeata răzbunării-adjutantul aviator Traian Dîrjan”.
         Soția distinsului veteran ne-a povestit că au o căsnicie frumoasă ce durează de 65 de ani, mândrindu-se cu o fată care a urmat cariera didactică și cu două nepoate.
        „Totul se bazează pe înțelegere și o viață cumpătată”, ne-a relatat cu emoție venerabilul veteran. Vizita noastră l-a emoționat  foarte mult pe domnul Sacadat, care ne-a transmis succes în toate acțiunile pe care le întreprindem.
         Îi transmitem și noi multă sănătate și îl asigurăm de toată stima și considerația pentru faptele de vitejie de pe câmpul de luptă.
        Cinste și onoare veteranilor de război!         
Text, foto: F.p Mirela FLORIAN