Direcția calitatea vieții personalului

Vizită la domnul maior (rtr.) Ion NICA, veteran de război
16.01.2023


La mulți ani cu sănătate, domnului maior (rtr.) Ion NICA, veteran de război, la împlinirea vârstei de 101 ani!
Distinsul veteran de război s-a născut în comuna Miloșești, județul Ialomița, într-o familie cu 9 copii, în prezent fiind în viață doar doi frați.
În perioada 1943-1945 a participat pe front în Campania de Vest, în zona Ardealului, în Ungaria și Ceholslovacia, ca observator. Pe front au mai participat tatăl și încă doi frați, tatăl fiind veteran din Primul Război Mondial.
Ca ființe umane avem nevoie de curaj să depănăm amintiri din vremuri dureroase, iar astăzi am observat acest lucru la sărbătoritul nostru. Dânsul ne-a dezvăluit doar câteva experiențe trăite, să înțelegem noi, cei tineri, care a fost prețul plătit pentru apărarea țării.
„Pe front a fost ca în iad. Nu vreau să mai îmi mai aduc aminte prea de mult de această perioadă grea din viața noastră. Eram la Brno când s-a încheiat războiul, la 9 mai 1945. De acolo  ne-am întors pe jos până la Cluj. Cu voia lui Dumnezeu am scăpat teafăr și nevătămat”, ne-a relatat distinsul veteran.
Pentru faptele de vitejie de pe câmpul de luptă, distinsul veteran a fost decorat cu Medalia „Crucea comemorativă a celui de-Al Doilea Război Mondial, 1941-1945” și, în urma ordinelor generale de avansare în grad, a ajuns la gradul de maior în retragere.
După război, domnul Nica Ion a lucrat într-o librărie, apoi a fost croitor la o fabrică de confecții, iar după specializare a fost promovat în funcția de controlor principal.
A avut o căsnicie frumoasă ce a durat 55 de ani. Acum este îngrjit cu multă dragoste de nepoți.
La ceas aniversar îi transmitem și noi multă sănătate și bucurii alături de cei dragi și îl asigurăm de întreaga noastră stimă și respect pentru tot ceea ce a făcut pentru patrie.
Cinste și onoare veteranilor de război!
          Text F.p Mirela FLORIAN-
            Foto: Plt.adj. Răzvan NAE