Direcția calitatea vieții personalului

Vizită la domnul mr. (rtr.) Ion IONICĂ, veteran de război
09.03.2023


Astăzi, cu ocazia împlinirii venerabilei vârste de 100 de ani, șeful Direcției calitatea vieții personalului, colonelul Romică Stoica, împreună cu șeful Secției asistență veterani de război din cadrul Direcției calitatea vieții personalului, colonelul Marinică Alexandru, l-au vizitat pe veteranul de război maior (rtr.) Ion IONICĂ.
Distinsul veteran s-a născut la data de 9 martie 1923 în comuna Grindu, județul Ialomița, într-o familie de agricultori, cu 5 copii, toți băieți. Dintre cei 5 frați, doi au participat pe front, domnul Ionică și fratele său geamăn.
Venerabilul veteran a fost încorporat la vârsta de 21 de ani și 𝐚 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐢𝐜𝐢𝐩𝐚𝐭 𝐩𝐞 𝐟𝐫𝐨𝐧𝐭 î𝐧 𝐩𝐞𝐫𝐢𝐨𝐚𝐝𝐚 𝟎𝟗.𝟎𝟏𝟎𝟗.𝟎𝟓.𝟏𝟗𝟒𝟓 𝐜𝐮 𝐑𝐞𝐠𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥 𝟑𝟒 𝐈𝐧𝐟𝐚𝐧𝐭𝐞𝐫𝐢𝐞, î𝐧 𝐂𝐚𝐦𝐩𝐚𝐧𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐕𝐞𝐬𝐭, î𝐧 𝐔𝐧𝐠𝐚𝐫𝐢𝐚 ș𝐢 𝐂𝐞𝐡𝐨𝐬𝐥𝐨𝐯𝐚𝐜𝐢𝐚. A avut funcția de servant la mitralieră, fiind alături de camarazii săi în linia I.
𝙰𝚖 𝚏𝚘𝚜𝚝 𝚛ă𝚗𝚒𝚝 𝚍𝚎 𝚍𝚘𝚞ă 𝚘𝚛𝚒. 𝙿𝚛𝚒𝚖𝚊 𝚘𝚊𝚛ă 𝚊𝚖 𝚏𝚘𝚜𝚝 𝚛ă𝚗𝚒𝚝 𝚕𝚊 𝚖â𝚗𝚊 𝚍𝚛𝚎𝚊𝚙𝚝ă 𝚍𝚒𝚗 𝚌𝚊𝚞𝚣𝚊 𝚞𝚗𝚞𝚒 𝚙𝚛𝚘𝚒𝚎𝚌𝚝𝚒𝚕, 𝚝𝚛𝚊𝚜 𝚍𝚎 𝚗𝚎𝚖ț𝚒, î𝚗 𝚕𝚘𝚌𝚊𝚕𝚒𝚝𝚊𝚝𝚎𝚊 𝙱𝚛𝚗𝚘, 𝙲𝚎𝚑𝚘𝚜𝚕𝚘𝚟𝚊𝚌𝚒𝚊. 𝙼-𝚊𝚖 𝚟𝚒𝚗𝚍𝚎𝚌𝚊𝚝 𝚛𝚎𝚙𝚎𝚍𝚎. 𝙳𝚞𝚙ă 𝟸-𝟹 𝚕𝚞𝚗𝚒 𝚊𝚖 𝚏𝚘𝚜𝚝 𝚛ă𝚗𝚒𝚝 𝚊 𝚍𝚘𝚞𝚊 𝚘𝚊𝚛ă 𝚕𝚊 𝚙𝚒𝚌𝚒𝚘𝚛 ș𝚒 𝚕𝚊 𝚜𝚝𝚎𝚛𝚗, î𝚗 𝚕𝚘𝚌𝚊𝚕𝚒𝚝𝚊𝚝𝚎𝚊 𝙽𝚘𝚟𝚎 𝙼𝚎𝚜𝚝𝚘. 𝙴𝚛𝚊𝚖 î𝚗 𝚜𝚙𝚒𝚝𝚊𝚕, 𝚌â𝚗𝚍 𝚊𝚖 𝚊𝚞𝚣𝚒𝚝 𝚌ă 𝚒𝚎ș𝚒𝚜𝚎𝚖 𝚍𝚒𝚗 𝚛ă𝚣𝚋𝚘𝚒, 𝚜𝚎 𝚏ă𝚌𝚞𝚜𝚎 𝚙𝚊𝚌𝚎. Ș𝚒 𝚊𝚌𝚞𝚖 î𝚖𝚒 𝚍𝚊𝚞 𝚕𝚊𝚌𝚛𝚒𝚖𝚒𝚕𝚎 𝚌â𝚗𝚍 î𝚖𝚒 𝚊𝚍𝚞𝚌 𝚊𝚖𝚒𝚗𝚝𝚎 𝚍𝚎 𝚙𝚎𝚛𝚒𝚘𝚊𝚍𝚊 î𝚗 𝚌𝚊𝚛𝚎 𝚊𝚖 𝚏𝚘𝚜𝚝 𝚙𝚎 𝚏𝚛𝚘𝚗𝚝”, povestea cu emoție bătrânul ostaș.
Pentru faptele de arme săvârșite pe câmpul de bătălie, domnul Ionică a fost decorat cu 𝗠𝗲𝗱𝗮𝗹𝗶𝗮𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗖𝗿𝗲𝗱𝗶𝗻𝗰𝗶𝗼𝘀 𝗰𝘂 𝗦𝗽𝗮𝗱𝗲” și, de asemenea, în urma ordinelor generale de avansare emise de Ministerul Apărării Naționale, a fost avansat la gradul de maior în retragere.
După război, în urma rănilor suferite pe front, venerabilul veteran a fost clasat în gradul II de invaliditate.
S-a întors în comuna natală, continuând să muncească în agricultură, la o Cooperativă Agricolă de Producție până la pensionare.
S-a căsătorit la vârsta de 23 de ani, cu doamna Rădița, o femeie cumsecade cu care a avut o căsnicie de 70 de ani. Veteranul se mândrește cu familia sa, fiul, domnul Grigore, care este pensionar, nepoata Ana Maria, profesoară în cadrul Ministerului Apărării Naționale, nepotul Ionică Florian și o strănepoată.
Secretul longevității se datorează atât moștenirii genetice, tatăl acestuia trăind până la vârsta de 96 de ani, cât și credinței în Dumnezeu, dar și faptului că a dus o viață cumpătată și liniștită.
𝐋𝐚 𝐜𝐞𝐚𝐬 𝐚𝐧𝐢𝐯𝐞𝐫𝐬𝐚𝐫 î𝐢 𝐝𝐨𝐫𝐢𝐦 𝐦𝐮𝐥𝐭ă 𝐬ă𝐧ă𝐭𝐚𝐭𝐞 ș𝐢 𝐛𝐮𝐜𝐮𝐫𝐢𝐢 𝐚𝐥ă𝐭𝐮𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝐜𝐞𝐢 𝐝𝐫𝐚𝐠𝐢 ș𝐢 î𝐥 𝐚𝐬𝐢𝐠𝐮𝐫ă𝐦 𝐝𝐞 î𝐧𝐭𝐫𝐞𝐚𝐠𝐚 𝐧𝐨𝐚𝐬𝐭𝐫ă 𝐫𝐞𝐜𝐮𝐧𝐨ș𝐭𝐢𝐧ță ș𝐢 𝐫𝐞𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐟𝐚𝐩𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐯𝐢𝐭𝐞𝐣𝐢𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐭𝐢𝐦𝐩𝐮𝐥 𝐫ă𝐳𝐛𝐨𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢!
Mulțumim sponsorilor pentru susținerea acestui proiect de suflet:
Fornetti România, Luna Solai, Magiun de prune Topoloveni, S.C. Jidvei, S.C. Display Total Grup S.R.L., Asociația Națională a Veteranilor de Război și S.C. MediaUno SRL.
 Text:  Mirela Florian
 Foto: Valentin Ciobîrcă