Direcția calitatea vieții personalului

Vizită la domnul colonel în retragere Gheorghe ZBÂRCEA
10.03.2023


La mulți ani cu sănătate, domnului colonel în retragere Gheorghe ZBÂRCEA, veteran de război la împlinirea vârstei de 100 de ani!
Distinsul veteran de război s-a născut în localitatea Roșiori de Vede, jud. Teleorman, într-o familie cu 5 copii. De la o vârstă fragedă și-a ajutat familia la treburile gospodărești. A urmat cursurile liceale în municipiul Pitești. În anul 1942 s-a înscris la Academia de Înalte Studii Comerciale, Facultatea de Finanțe, pe care a absolvit-o în anul 1946.
 „În anul 1943 am întrerupt studiile întrucât am fost încorporat, fiind trimis la Școala de Ofițeri de Infanterie de Rezervă de la Câmpulung Muscel, obținând gradul de sublocotenent. Acolo făceam instrucție folosind ca armament brandturile și tunurile ușoare trase de cai. Proiectilele brandturilor explodau la contactul cu solul și aruncau în aer sute de schije, care «mergeau» razant cu pământul. Mulți au fost accidentați la nivelul picioarelor de aceste schije.
Pe front am participat cu regimentul la luptele din Ungaria, până la 9 mai 1945, când s-a încheiat războiul”, ne-a povestit cu emoție venerabilul veteran de război.
Pentru faptele de vitejie de pe câmpul de luptă venerabilul veteran a fost decorat cu Medalia „Crucea comemorativă a celui de-Al Doilea Război Mondial, 1941-1945”.
De asemenea, în urma ordinelor generale de avansare în grad, emise de Ministerul Apărării Naționale, a ajuns la gradul de colonel în retragere.
După război domnul Zbârcea și-a continuat studiile la Facultatea de Finanțe, pe care a absolvit-o în anul 1946. S-a angajat apoi la Institutul Național de Cooperație din județul Olt, timp de 2 ani. Ulterior, a lucrat, timp de 25 de ani, în cadrul Centralei Pescarilor, în funcția de contabil șef, ajungând apoi șeful corpului de control și gestiune. După această perioadă, a lucrat în cadrul  Ministerului Agriculturii, la Direcția de contabilitate, de unde a ieșit la pensie, la vârsta de 60 de ani.
După ce a ieșit la pensie a continuat să studieze, urmând două cursuri de limbi străine, italiana și franceza, precum și un curs de ghizi turistici. A lucrat, ulterior, ca ghid turistic, timp de 10 ani. De asemenea, ne povestește că s-a ocupat și de apicultură, timp de 8 ani de zile. Este pasionat de colecționarea de cărți poștale, reprezentând imagini din arta populară și instantanee ale Bucureștiului de altădată.
A avut o căsnicie fericită ce a durat 50 de ani. „Soția mea a absolvit Academia de Înalte Studii Economice, obținând o diplomă de merit. A fost o femeie foarte blândă și ne-am înțeles foarte bine”, ne-a precizat distinsul veteran.
La cei 100 de ani se bucură de o sănătate foarte bună, mândrindu-se cu o fată de 64 de ani și un nepot care au urmat tradiția familiei, fiind absolvent ai Academia de Studii Economice.
La ceas aniversar îi transmitem încă o dată sănătate și numai bucurii alături de cei dragi și îl asigurăm de întreaga noastră recunoștință și respect pentru tot ceea ce a făcut pentru patrie.
Cinste și onoare veteranilor de război!      
           Mulțumim sponsorilor pentru susținerea acestui proiect de suflet: Fornetti Románia, Luna Solai, Magiun de prune Topoloveni, S.C. Jidvei, S.C. Display Total Grup S.R.L., Asociația Națională a Veteranilor de Război și S.C. MediaUno SRL.
                 
          Text F.p. Mirela FLORIAN
            Foto: Plt.adj. Răzvan NAE